Hlavní navigace

Statistiky spolehlivosti pevných disků za rok 2016. Slibně vypadají HDD Toshiba

3. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spolehlivost mechanických disků, toť věčné téma a také zdroj úzkosti, jelikož většina z nás má asi na těchto úložištích převážný díl svých dat. Jejich poruchovost nebo spolehlivost je navíc o běhu na dlouhou trať a jednotlivec nemůže nic vyzkoušet na statisticky relevantním vzorku. Aspoň nějaký byť nedokonalý vhled ale umožňují čísla, která pravidelně poskytuje firma Backblaze. Ta má různá HDD v provozu často v již signifikantních počtech a nyní vydala zprávu o tom, jak si různé značky vedly v loňském roce.

Celkově je „výsledky“ za rok 2016 možné zhodnotit tak, že se toho v nich naštěstí moc neděje. V průměru byla úmrtnost mezi všemi HDD, která Backblaze používá, jen 1,95 %. A to je při relativně náročném serverovém využívání docela dobré. Backblaze bohužel netestuje všechny běžné typy (které ano, můžete vidět v tabulce), takže nějaký problematický disk by jeho statistice mohl uniknout, nicméně z aktuálních údajů vyčnívají jako problematické jen dva konkrétní typy.

Prvním je 6TB model WD Red s kódem WD60EFRX. Ten má za celý rok 2016 5,49% výskyt selhání, za poslední kvartál roku ale jen 4,42 %. Z toho jako by vyplývalo, že úmrtnost těchto disků časem klesá. Ovšem jejich věk je už v průměru 2 roky, takže by nemělo jít o jev, kdy je zvýšená poruchovost v prvních měsících kvůli tomu, jak se postupně provozem odhalují výrobní nedostatky či slabosti. Backblaze má těchto disků 446 a v Q4 2016 jich odešlo pět (za celý rok 25), takže statistická nepřesnost je zde stále velká a nejspíš stojí za onou na první pohled pozitivní změnou. Nicméně i poruchovost nějakých 5,5 % není zas tak špatná, jde o podprůměrný, ale ne tragický výsledek.

Poruchovost disků používaných firmou Backblaze v průběhu roku 2016 Poruchovost disků používaných firmou Backblaze v průběhu roku 2016

O dost hůř to vypadá s jedním specifickým starším modelem Seagate, mělo by jít o Barracudu XT 4 TB s označením ST4000DX000. Ta nabírala při 184 běžících kusech za letošní rok 13,57% úmrtnost (27 obětí při průměrném stáří 38 měsíců). Čistě za Q4 byla na celý rok přepočtená četnost selhání dokonce 14,72 %, to je ale patrně opět statistická chyba (daná selháním 7 kusů ze 184), nikoliv znak zhoršení.

Je třeba upozornit, že problém je jen s tímto konkrétním modelem Seagate. Naopak 4TB model Desktop HDD.15 s označením ST4000DM000 má poruchovost jen 2,77 %, a to jich Backblaze provozuje skoro 35 tisíc. Mnohé disky mají sice poruchovost ještě menší, ale tento má také hodně slušnou cenu za gigabajt (v té v 4TB kategorii vede), a tak vychází docela atraktivně.

Poruchovost dle výrobce

Pokud se data shrnou a spočítají pro jednotlivé výrobce, pak vychází jako relativně nejméně spolehlivá značka Western Digital, s průměrnou roční úmrtností 3,88 %. Seagate je třetí se zprůměrovanými ročními ztrátami 2,65 %. Na druhé místo se dostala Toshiba, třetí menší výrobce vzadu za oběma těmito giganty. Ta má v průměru skóre 1,27 % selhání za rok, i když je třeba říci, že těchto HDD má Backblaze málo, jen kolem 250 kusů (umřely zatím tři) ve třech typech. Statistika tedy může být ovlivněna štěstím. Nicméně i tak se zdá, že tyto disky si zaslouží víc pozornosti, než se jim dostává a možná je na čase je začít doporučovat.

Poruchovost disků za rok 2016 pro jednotlivé značky HDD Poruchovost disků za rok 2016 pro jednotlivé značky HDD

Jako král spolehlivosti pak tradičně vychází Hitachi/HGST, jehož disky na tom byly dle evidence Backblaze vždy nejlépe. V průměru mají poruchovost jen 0,60 % ročně. Tato nerozbitnost ale něco stojí. Když už v obchodech disky HGST najdete, je za konkrétní kapacitu obvykle docela velký příplatek proti Western Digitalu nebo Seagate.

Historie je černá

Jako bonusový chod pak ještě Backblaze zveřejnilo tabulku v níž jsou zaneseny všechny disky, které firma používala (a ničila) od dubna 2013 až do konce loňského roku. V těch můžete opět spatřit vysokou poruchovost nechvalně známé 3TB Barracudy ST3000DM001 od Seagate (ještě horší je to však u 2TB modelu ST320LT007).

Poruchovost všech disků sledovaných od roku 2013 Poruchovost všech disků sledovaných od roku 2013

Nicméně je zde disk, který překonává všechno: Seagate Barracuda Green 1,5 TB (ST1500DL003), od které odešlo 90 % exemplářů. Zde bych ale považoval za pravděpodobné, že bylo viníkem serverové zatěžování a možná i vibrace z okolních disků, na které tento typ asi nebyl dimenzován. Pochybuji totiž, že by podobná poruchovost mohla být i v běžném domácím provozu, k němuž bylo HDD určeno, aniž by problém předem odhalilo interní testování. Každopádně je dobře, že dnes už takovéto výstřelky Backblaze neregistruje. I když to může být i proto, že má nyní své servery lépe navržené.

Byl pro vás článek přínosný?