Hlavní navigace

Stav informační společnosti v Česku

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český statistický úřad (ČSÚ) jako každý rok vydal brožuru popisující stav ICT/IT u nás. Zpráva vychází ze šetření samotného úřadu, statistik Českého telekomunikačního úřadu, Ústavu zdravotnických informací a statistiky a Ústavu pro informace ve vzdělávání. Mezinárodní údaje pocházejí ze zdrojů Eurostatu a OECD.

Česku vládne Wi-Fi a mobilní sítě

Není překvapující, že poměr počtu telefonních linek a mobilních sítí se v určité době změnil. Vrcholem byl přelom 1999/2000, kdy ještě statistikám vévodil Telecom a pevnou linku mělo více než tři čtvrtiny domácností. Deset let nato se situace obrátila, aktivních mobilních SIM karet vychází na jednoho člověka 1,3 a v Evropě se řadíme mezi nejmobilnější národy.

Dnes je pevných linek okolo dvou milionů a počet se bude zřejmě i nadále snižovat. Tento trend ovlivňuje i vysokorychlostní připojení. Ostatní státy unie v největší míře využívají ADSL internet, ve Skandinávii a na Slovensku se výrazně prosadila i optika, avšak Česko je výjimečné – okolo 40 % sítí je bezdrátových (Wi-Fi, mobilní, WiMax…) a jen 20 % ADSL.

Účastníci v telefonních sítích (počet na 100 obyvatel), zdroj: ČSÚ/Český telekomunikační úřad

Podíl počítačů v domácnostech byl v roce 2009 poprvé nadpoloviční a dosáhl 54 %. O něco méně (49 %) bylo připojeno k internetu, z toho 44 % vysokorychlostního. Ukázal se výrazné výskyt internetu u rodin s dětmi, těch bylo 76 %, z bezdětných rodin vlastnily podle šetření internet a počítač 39 procent.

Šestapadesát procent jednotlivců starších 16 let používalo v roce 2009 internet. Nejčastěji používanou službou je e-mail (51 %), druhou se 47 procenty vyhledávání zboží a dalších služeb. Internetové bankovnictví využívá 17 % lidí a necelá čtvrtina národa přes síť i nakupuje.

Školství se modernizuje i bez INDOŠ

Co se týče podniků, připojením k internetu disponuje 95 % z nich. Stav na začátku roku 2009 ukazuje, že 77 % podniků mělo vysokorychlostní internet, 69 % bylo s rychlostí nad 2 Mb/s a 17 % dokonce nad 8 Mb/s. V roce 2008 byl internet dostupný veřejnosti na 71 % obecních úřadů, z toho 11 % tvořila bezplatná bezdrátová síť v prostorách úřadu.

Během čtyř let se také změnila situace ve školství. V roce 2005 bylo zaznamenáno, že na 100 žáků v českých školách připadne 9 počítačů (či 7,4 připojených k internetu), loni už byl počet počítačů 12,5 (11,8).

Nejvíce počítačů s vysokorychlostním připojením na 100 žáků SŠ mají na Vysočině, v Jihočeském a Pardubickém kraji, zdroj: ČSÚ / Ústav pro informace ve vzdělávání

K lékařským ordinacím se vztahují tato čísla: 96 procent z nich disponuje počítačem, 73 procent má internet a 44 procent internet vysokorychlostní. Třináct procent ordinací má vlastní webové stránky, informace o zdraví nejčastěji hledají ženy a obecně lidé mezi 25–44 lety.

Poznámka: Podrobnější rozbor výsledků Českého statistického úřadu vám přineseme příští týden.

Zdroj: ČSÚ

Byl pro vás článek přínosný?