Hlavní navigace

Steam jde po Twitchi. Naučil se streamovat obraz ze hry pro přátele i veřejnost

3. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sdílení herních zážitků je teď hodně v kurzu. Na YouTube najdete miliony Let's Play videí, ve kterých vidíte borce i začátečníky, jak hrají Minecraft, Fifu nebo Battlefield. Na streamování videa z her vyrostl Twitch, který za miliardu dolarů koupil Amazon. A teď se s konkurenční službou vytasila hlavní herní síť na PC – Steam.

Steam Broadcasting
Steam Broadcasting

Valve včera představilo službu Steam Broadcasting, jenž slibuje totéž co Twitch. Stačí si stáhnout novou betaverzi klientské aplikace, správně ji nastavit a pak už jen hrát. To, že hrajete, přitom ani nemusíte vytrubovat do světa.

Ke streamu se mohou připojit jen vámi pozvaní lidé, přátelé nebo kdokoliv. Není třeba mačkat žádné tlačítko, přátelé si mohou stream vyžádat přímo v aplikaci, široká veřejnost uvidí stream v Game Hubu. Streamování začne automaticky, jakmile se ke sledování někdo připojí.

Nastavení, kdo vás může sledovat Připojení ke streamu
Nastavení, kdo vás může sledovat | Připojení ke streamu

Sdílení videa zatím funguje jen ve Windows 7+, podpora pro Vista, OS X nebo Linux přijde až později. Sledovat cizí streamy je pak možné přímo ve Steamu (na všech platformách) nebo v prohlížečích Chrome a Safari.

 

Steam zatím zcela ignoruje mobilní platformy a streamy se nikde nearchivují. Přátelé vás tak mohou sledovat pouze živě, nikoliv ze záznamu. Broadcasting je však teprve v betaverzi. Ve finále se služba tyto vychytávky nejspíš naučí.

DT24

Twitchi roste velká konkurence, Steam ale logicky nikdy nemůže být tak rozšířený. Twitch je totiž i na konzolích nebo Androidu (streamovat lze z Nvidia Shield Tabletu), kdežto Steam je pouze záležitostí PC. Konkurence je ale vždy dobrá, že ano.

Zdroj: Steam

Byl pro vás článek přínosný?