Hlavní navigace

Steam předmětem vyšetřování Evropské komise. Té vadí regionální zámky her

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová včera oznámila, že Komise zahájila tři vyšetřování kvůli nekalým praktikám v e-commerce. Jedno se týká případů, kdy prý firmy Asus, Denon & Marantz, Philips a Pioneer nedovolují prodejcům nastavit vlastní ceny produktů. Druhé zkoumá smlouvy mezi cestovkami a hotely, které údajně zobrazují v různých zemích odlišné ceny nebo obsazenost pokojů.

A třetí se dotýká herního průmyslu. Konkrétně vzájemnými dohodami mezi Valve Corporation (provozovatel Steamu) a vydavateli Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media a ZeniMax. Komisi se nelíbí narušování přeshraničního obchodu pomocí regionálních zámků.

V různých zemích mohou být u her stanoveny různé ceny. Tzv. „steam klíče“ ale mohou být vyhrazeny jen pro určitou zemi (Komise ve zprávě přímo zmiňuje Česko a Polskou) a v jiných regionech je nepůjde aktivovat. Ač to zpráva nezmiňuje, pravděpodobně jde o klíče zakoupené v obchodech třetích stran. Na Steamu se totiž ke klíčům (pokud vím) dostat nedá. Hru si můžete koupit pro sebe, nebo ji darovat přátelům.

Obchody jako například český Key4you nebo hongkongský Kinguin ale přeprodávají klíče za výhodnější ceny. Komisi vadí, že si levnější klíč určený pro český trh nemůžou koupit například v Německu. Nebo můžou, ale nepodaří se jim jej aktivovat.

Zatím není jisté, jak vyšetřování dopadnou, ani kdy skončí. Komise bude shromažďovat materiály a komunikovat se zainteresovanými společnostmi.

 

Byl pro vás článek přínosný?