Hlavní navigace

Steam se soustředí na hry. Ruší videopůjčovnu

22. 2. 2019

Sdílet


Největší digitální obchod s videohrami měl v minulosti plán, že by mohl nabízet i další obsah, který s hrami nemá nic společného. A tak v posledních šesti letech začal prodávat i software, filmy nebo hudbu (zatím jen herní soundtracky). Filmový obchod Steamu ale žádnou díru do světa neudělal a provozovatelé tuto službu ukončí.

Z aplikace i webu zmizela záložka Video, lze se k ní doklikat přes steampowered.com/videos. Obsah zatím zůstal, avšak v nadcházejících týdnech se ztratí. Nové filmy již nepůjde půjčovat ani kupovat, stávajícím majitelům ale jejich nákupy zůstanou. Steam prodával zejména akční filmy, horory, sci-fi a anime. Nabízel je v rozlišení 1080p s 5.1 zvukem, ale v Česku se o této možnosti moc nevědělo, protože chyběla jakákoliv forma lokalizace a protože český katalog byl oproti americkému hodně očesaný.

Valve v prohlášení uvádí, že se chce zaměřit jen na to, co lidé skutečně používali – tedy hry. Videa nebo dokumenty s herní tematikou (několik videí na Steamu se týká třeba vývoje Kingdom Come) zůstanou, stejně jako Steam nezbaví oněch herních soundtracků. Z neherního obsahu mu zůstane jen software.

Steam se blíží 100 milionům hráčů

Steam má podle výroční zprávy 90 milionů aktivních uživatelů a v katalogu 30 000 her. Celých 47 milionů hráčů se k Steamu připojí každý den. Firma chce letos zpřehlednit katalog her a pomocí strojového učení vytvořit lepší nástroj pro doporučování nových titulů dle vkusu uživatelů. Přepracuje též knihovnu zakoupených her, využije přitom zkušenosti z redesignovaného chatu. Chat dostane novou mobilní aplikaci.

Loni Steam upravil podmínky a slíbil úspěšným vývojářům více peněz na úkor jeho vlastních provizí. Nově vzniklá konkurence v podobě Epic Games Store šla ale s provizemi ještě o hodně níž, a naopak ještě tvůrcům platí za dočasnou exkluzivitu některých titulů. A že už získal velké ryby. Na Steamu nebude Tom Clancy’s: The Division 2, poslední série The Walking Dead, na poslední chvíli zmizelo i Metro Exodus. Zlákal také tvůrce významných indie her jako Super Meat Boy, Subnautica nebo Ashen.

Byl pro vás článek přínosný?