Hlavní navigace

Steve Ballmer je kotvou Microsoftu, měl by odejít

30. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steve Ballmer už Microsoft neohroženě vede 11 let, ale pozici už zřejmě nemá tak silnou. Na konferenci Ira Sohn, která se konala minulý týden, totiž pro jeho odchod z funkce otevřeně vystoupil jeden z významných akcionářů.

David Einhorn z fondu Greenlight Capital, který drží akcie v hodnotě 230 milionů dolarů (osmý největší akcionář), mluví o tom, že Ballmerův problém není v penězích, ale v tom, že se zasekl v minulosti.

I když to Einhorn neřekl přímo, můžeme mezi řádky číst, že Microsoft sice vydělává na stále stejných produktech (Windows, Office, servery), ale už netáhne celý obor. Podle Einhorna se příliš peněz vkládá do výzkumu a vývoje, ale tyto investice jsou neefektivní. Microsoftu se nedaří na důležitém mobilním trhu, úplně propadá v oblasti internetu a sociálních sítí a je takovým dinosaurem v IT. Microsoft vydělává především ze zvyku uživatelů na jeho produkty a jediným moderním prvkem, který dokáže vydělávat, je Xbox (a s ním celá zábavní divize).

Velký úletem byl i nedávný předražený nákup Skypu za 8,5 miliardy. Trh reagoval tím, že hodnota akcií od té doby klesla o téměř pět procent. Mimochodem letošní odchod Ballmera jsme předpověděli i my už na začátku roku, z podobných důvodů.

Zdroj: Wall Street Journal, Yahoo Finance

Byl pro vás článek přínosný?