Hlavní navigace

Steve Jobs, jablečný vizionář

6. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od LSD přes Apple až po Pixar

Nedávno jsme zahájili nový seriál o největších osobnostech IT. Po Billu Gatesovi nemůže přijít na řadu nikdo jiný, než šéf jablečného impéria - společnosti Apple, která chrlí světové hity typu iPad a iPhone jeden za druhým

Adoptovaný synek

Steve Jobs se narodil v San Francisku, jeho skuteční rodiče se však rozhodli jej dát měsíc po narození k adopci. Vychovávali jej adoptivní otec Paul Jobs a adoptivní matka Clara Jobs, rozená Hagopian. Ti také později adoptovali další dítě, dceru Patti. Kuriózní ovšem je, že Jobsovi praví rodiče se po nějaké době vzali a měli spolu dítě, které si nechali - Jobsovu vlastní sestru Monu Simpson. Pokud si říkáte, že její jméno je vám povědomé, není to náhoda. Mona se stala poměrně úspěšnou novelistkou a vzala si za muže spisovatele a producenta Richarda Appela, který psal scénáře pro velmi slavný animovaný seriál Simpsonovi. Dokonce jméno Mona Simpson použil pro kreslenou postavičku matky Homera Simpsona.

Steve JobsSteve Jobs během posledních 30 let, zdroj: AllAboutSteveJobs.com

Během studií na střední škole Homestead High School v Cupertinu Jobs navštěvoval také vzdělávací kurzy ve společnosti Hewlett-Packard. Po krátké době zde byl zaměstnán jako brigádník společně s kamarádem Stevem Wozniakem. Když skuteční rodiče dali Jobse k adopci, měli jednu podmínku: musí jít na vysokou. To se také skutečně splnilo a adoptivní synek nastoupil na Reed College v Portlandu ve státě Oregon. Hned po prvním semestru však studií na této škole zanechal. Dále ovšem navštěvoval některé přednášky, kterého ho bavily. Mezi nimi byla i kaligrafie. Později prohlásil, že kdyby nikdy na tyto přednášky o písmu nechodil, počítače Apple by nikdy neměly ve výbavě více fontů a řezů písma.

Experimenty s LSD

Po roce 1974 se Jobs vrátil do Kalifornie a začal pracovat pro společnost Atari, coby známého výrobce videoher. Zde si vydělal nějaké peníze a vydal se s kamarádem z vysoké – Danielem Kottkem – na cestu do Indie. Východní filozofie inspirovala Jobse natolik, že se vrátil jako budhista s oholenou hlavou v tradičním indickém oblečení. V té době také experimentoval s drogou LSD. Později prohlásil, že právě toto byla jedna ze dvou, možná tří, nejdůležitějších věcí, které v životě udělal.

Po příchodu z Indie se vrátil zpět do společnosti Atari, kde měl za úkol navrhnout schéma obvodů pro hru Breakout. Společnost Atari nabízela 100 dolarů za každý čip, který se podaří návrhářům zmenšit. Samotný Steve Jobs toho moc o návrhu elektroniky nevěděl a ani ho to nelákalo. Domluvil se však s Wozniakem, že pokud dokáže elektroniku v zařízení zmenšit, rozdělí se pak o odměnu. Wozniak svou práci odvedl nad očekávání skvěle. Tím ovšem jejich spolupráce teprve měla začít.

Počátek nového věku

Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili v roce 1976 za finanční pomoci A. C. Markkuly (inženýra Intelu) společnost Apple. Wozniak byl původně odborník na elektroniku a hacker, Jobs a Wozniak byli přátele už několik let. V roce 1983 pak přišla do Applu ještě jedna významná postava, John Sculley, který do té doby pracoval pro společnost Pepsi-Cola. Jobs ho tehdy přemluvil k přestupu do Applu památnou větou: „Chceš celý život prodávat vodu s cukrem, nebo půjdeš se mnou a změníme svět?“ Sculley se stal pro svoje manažerské dovednosti CEO společnosti Apple.

Steve JobsJobs, Sculley, Wozniak a Apple IIc, zdroj: AllAboutSteveJobs.com

Na výročním zasedání akcionářů Applu představil v roce 1984 vášnivý Jobs za bouřlivého přijetí první počítač Macintosh. Ten se stal prvním komerčně úspěšným „malým“ počítačem s grafickým uživatelským rozhraním. Jobs byl ovšem již v té době silně emotivní charismatický manažer a zároveň tvrdohlavý svébytný jedinec. O rok později jej kvůli vleklým neshodám odvolali z vedení divize Macintosh.

Sólová filmová dráha

V té době Jobs založil další počítačovou společnost NeXT Computer. Ta nabízela technologicky velmi vyspělou pracovní stanici NeXT Workstation. Výkonný stroj však neměl na trhu na růžích ustláno. Vysoká cena bránila velkému rozšíření. Uplatnění tak našel u inženýrů a vědců.

Nový počítač NeXTcube popsal sám Jobs jako „interpersonal“, tedy něco více než „osobní počítač“. Na svou dobu fascinoval tento počítač zejména pokrokovými aplikacemi. Například NeXTMail jako první nabídl elektronickou poštu, která umožnila ve zprávě využívat interaktivní grafiku a zvuk. Jobsova perfekcionistická snaha o dokonalost sice dala tomuto počítači magnesiové tělo, trh ale tehdy nemohl být na stylové výrobky nejvyšší kvality připraven. Společnost NeXT prodělávala, v roce 1993 přestala vyrábět počítače úplně a soustředila se na vývoj softwaru.

Mezitím ovšem Jobs nezahálel. Koupil společnost The Graphics Group, kterou později přejmenoval na Pixar. Toto jméno vám zřejmě také není neznámé. Grafické studio se proslavilo vytvářením nesmrtelných animovaných filmových hitů, jako například Příběh hraček. Život brouka, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo, Ratatouille a další. Za tyto filmy pak nasbíral Pixar nejen obrovské ohlasy diváků, ale i mnohá ocenění. Ještě předtím ovšem Jobs stále zkoušel byznys s prodejem počítačů. Sláva Pixaru začala po navázání úzké spolupráce se společností Walt Disney. V roce 2006 se pak dokonce obě slavné společnosti spojily a Walt Disney koupil Pixar za 7,4 miliard amerických dolarů.

Zpět v jablečném království

Zpět v jablečném království

Společnosti Apple se bez Jobse příliš nedařilo a zisky vzhledem k investicím klesaly. V roce 1996 však přišly velké změny, které změnily navždy svět počítačů a zábavní elektroniky. Apple totiž koupil NeXT za 430 milionů dolarů a spolu s ní se vrátil i Steve Jobs, původní spoluzakladatel. Zanedlouho se kvůli nejistotě tehdejšího vedení chopil funkce dočasného generálního ředitele (interim CEO).

Steve JobsMacintoshe s myší a plně grafickým prostředím, zdroj: AllAboutSteveJobs.com

Dva roky na to přišly pod vedením Jobse velké změny. Ztráty zastavilo zrušení několika neživotaschopných projektů (mezi nimi byl i Newton, první operační systém Applu pro mobilní zařízení a vlastně jakýsi předchůdce operačního systému pro iPhone). Steve Jobs si vybudoval během této doby pověst vládce, který bez mrknutí oka vyhodí zaměstnance třeba během cesty výtahem a získal si negativní respekt. Nejpodstatnější krok, který předznamenal dlouholetou filozofii Applu, byla Jobsova změna licenčních podmínek pro výrobu kopií počítačů Mac. Záměrně byly podmínky nastaveny tak, aby byla výroba klonů velmi nákladná. Tím si postupně Apple zajistil výhradní práva stavět počítače vlastního návrhu. Určitá uzavřenost Applu však dovolila navrhnout hardware nekompromisní kvality a spojit jej s dokonale odladěným operačním systémem i aplikacemi.

Obdivovaný Mac OS X

S nákupem společnosti NeXT získal Apple i veškeré její technologie. Jak již bylo řečeno, tato společnost měla velké úspěchy na poli vývoje softwaru. Produkt NeXTSTEP se postupně vyvinul až v mnohými odborníky i laiky oceňovaný operační systém Mac OS X. Mnoho funkcí a nových vlastností pak v průběhu času přebíraly ostatní systémy právě od Mac OS, včetně Windows. Nejnovější hlavní panel Windows 7 je více než nápadně podobný panelu Dock v Mac OS X, který jej využívá už řadu let. Uzavřená architektura jablečného systému je navržena pouze a výhradně pro počítače Apple s konkrétní hardwarovou konfigurací. Díky tomu nemohou nastat problémy s ovladači a vzájemnou kompatibilitou. Mac OS také dokáže efektivněji výkon hardwaru šitého na míru využívat.

Jobs byl ve svých změnách úspěšný a dokázal vždy velmi přesně odhadnout, jaký produkt kdy na trh vypustit tak, aby neustoupil z puntičkářské dokonalosti a přesto byl daný kousek za odvážné ceny úspěšný. Což dokázal již první iMac z roku 1998. Tento počítač zabudovaný v monitoru dnes více či méně úspěšně kopírují ostatní výrobci, řadu let po úspěchu iMacu.

iPod mění svět

Roku 2001 Apple uvedl na trh revoluční hudební přehrávač iPod (neplést se žhavou novinkou iPad) a vstoupil do světa zábavní elektroniky. Společně s obchodem iTunes, ve kterém je možné nakupovat hudbu, a dnes i video elektronicky, a rovnou jej stáhnout z počítače do přehrávače, změnili hudební byznys i možnosti nákupu a poslechu hudby kdekoli. Samotné zařízení bylo a dodnes patří k těm absolutně nejlepším, navíc k němu Apple naservíroval revoluční službu iTunes. Obrovský úspěch iPodu v západním světě společně s rozvíjejícími se prodeji počítačů Apple vynesly firmu k ziskům.

Nejvíce informací a fotografií Steve Jobse najdete na AllAboutSteveJobs.com. Kolik počítačových celebrit má takto promakané fanouškovské stránky?

Společnost celou dobu investuje do vyvíjení velmi stylových zařízení s bezkonkurenční kvalitou. Notebooky MacBook, počítače iMac, Mac Mini a pracovní stanice Mac Pro nadchly kreativní uživatele nejen v USA a západní Evropě. Grafika, design, video a hudební produkce, to jsou všechno oblasti, kde je Apple nezaměnitelným pojmem kvality, stylu, výkonu i funkčnosti. Nahrávací studia po celém světě považují Apple za průmyslový standard. Stejně tak grafická studia a videoprodukce nedá na počítače Mac dopustit. Přesto jsou počítače Apple záležitostí pro úzkou skupinu lidí, vezmeme-li v úvahu procentuálně velmi malý poměr zastoupení na trhu. Nejen počítači ovšem živ je Apple.

Obdivovaný i despotický vizionář

Vyvíjet a vyrábět opravdu technologicky revoluční a zároveň stylové produkty není jen tak. Jobsovi se v Applu dařilo jít ještě dál. Stylovou elektroniku, navázanou na množství služeb, umí nejen vymyslet, navrhnout a vyrobit, ale také prodat milionům uživatelů po celém světě. Nejvíce se projevuje úspěch tohoto obchodního modelu v posledních letech. Chytrý telefon (řekněme raději kapesní počítač) iPhone nastavil laťku kvality a schopností malého přenosného zařízení nesmírně vysoko již před více než dvěma lety a stal se celosvětovým trhákem. Následován dalšími generacemi je již dnes iPhone legendou.

Steve JobsiPad: první tablet, který se prodává po milionech, zdroj: AllAboutSteveJobs.com

Loni představil Steve Jobs během zaběhnutého rituálu revoluční tablet s dotykovým displejem iPad. Již při představování skalní příznivci značky Apple ve stoje skandovali a tleskali zařízení, o kterém dopředu ani netušili, že by jej mohli chtít. Dnes se prodá každý měsíc zhruba milion iPadů. Stejně jako v případě iPhonu stáli dychtiví zákazníci dlouhé fronty před obchody i přes noc, aby mohli být mezi prvními, kdo si svůj kousek přinesou domů.

Jobs dokáže přimět zaměstnance Applu vymyslet a navrhnout zařízení, která v dané době jednoduše nemají konkurenci a posouvají technologie v rukách běžných smrtelníků na špičku.

Současně dokáže nadchnout uživatele natolik, že se často stanou skutečnými „fanoušky“ značky. Ano, možná máte také svého oblíbeného výrobce televizorů a domácí elektroniky. V případě Applu je to ale ještě malinko jiné. Jde o styl, pocity a výjimečnost. Apple se před časem stal podle tržní kapitalizace největší technologickou firmou na světě a překonal i dávného rivala – Microsoft. V těchto dnes se Apple přetahuje s Exxon Mobil o post úplně největší firmy světa.

V nemoci i ve zdraví

Osobnost roku

Ani přes jeho nesporný vliv na celé odvětví počítačů a filmu jej vlivný magazín Time nikdy nezvolil osobností roku. Loni tuto cenu překvapivě získal Mark „Facebook“ Zuckerberg. Jenže Jobs se stihl proslavit v mladším věku než Zuck, dokázal Apple dvakrát postavit na nohy a vést jej celá desetiletí. I proto jej na konci prosince otituloval alespoň britský Financial Times.

Hned z kraje ledna 2011 svět opět překvapila zpráva, že je Jobs nemocný. Firmu dočasně převzal druhý muž Applu, provozní ředitel Tim Cook. Ten Jobse zastoupil už potřetí. Nejdříve v roce 2004, kdy Jobs bojoval se zákeřnou rakovinou slinivky. V roce 2009 byl zase několik měsíců mimo kvůli transplantaci jater. Letošní problémy nebyly nijak specifikovány, ale veřejnosti neunikly snímky, kterak Jobs navštívil onkologické centrum, kde se dříve léčil. Možná byl jen na pravidelné kontrole, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by se Jobsův stav výrazně zhoršil. Několik let už vypadal stejně. Vyzáble, ale stále s velkou dávkou energie a entuziazmu.

Aktivní jako nikdy předtím

A i když mu bulvár dával jen pár dní života, stačil za dobu své zdravotní dovolené učinit ještě mnoho důležitých rozhodnutí a uvést několik produktů.

V březnu ukázal iPad 2, dosud nejúspěšnější tablet, který inspiroval celý svět a především ostatní výrobce. Však se také se Samsungem soudí kvůli kopírování. Apple dokázal za čtvrt roku prodat 10 milionů tabletů, což se jiné firmě nepovedlo. iPody se staly nejprodávanějšími přehrávači světa. A čerstvě také iPhone nejúspěšnějším smartphonem, žádný jiný telefon s operačním systémem nebyl nikdy prodávanější.

Začátkem června 2011 zase ukázal, kam bude směřovat vývoj desktopových počítačů. Mac OS X Lion nadchl prvky převzatými z iPadu. iPad a iOS obecně zase získaly mnoho užitečných funkcí z velkých počítačů. Apple také ukázal iCloud, první naději, že lidé zapomenou na kabely, DVD, pevné disky a jiná úložiště.

Nedlouho nato vystoupil před městskou radou Cupertina s návrhem na nové sídlo Applu. Zastupitelé byli uneseni stejně jako my. V obrovském areálu plného starých budov a asfaltu chce postavit budovu, jež svým tvarem připomíná létající talíř. Okolí má zkultivovat a vrátit do města přírodu. A samotná budova bude živa z vlastních energetických zdrojů. Futuristický avšak účelný návrh, přesně v duchu iProduktů.

Apple

 

Jobs také poprvé svolil k sepsání vlastní autorizované biografie. Kniha iSteve: The Book of Jobs od Waltera Isaacsona ještě není na trhu, ale už trhá předprodejové rekordy v Amazonu. Vyjde 21. listopadu. Chystá se i komiks od jednoho z tvůrců Supermana a Batmana. O Jobsovi a Gatesovi také před lety vznikl televizní snímek Piráti ze Silicon Valley. Žádné jiné osobnosti ze světa IT není v kultuře věnováno tolik pozornosti.

Velký obrat nastal na konci srpna, kdy se z dočasného Cookova vedení stalo trvalé. Jobs rezignoval na funkci výkonného ředitele po 14 letech. Oficiálně se o důvodu nemluvilo, ale zřejmě za to mohl zhoršující se zdravotní stav. Ikona Applu si nechala důležité slovo pro budoucí rozhodování, ale na veřejnosti už nevystupovala. Steve chtěl být hlavně se svou rodinou. Nelze očekávat, že by pod Timem Cookem byl Apple jiný. Firma stále roste a pokračuje ve vizi, kterou nastolil předchozí ředitel.

Jobs byl ale výjimečný v tom, jakým způsobem pracoval. Zabýval se detaily. Dával stopku nefunkčním produktům, zelenou pak tomu, co se mělo stát hitem. Byl takovým semaforem a zároveň vůdcem, který říkal ano/ne. Jeho rozlišovací schopnost dostala Apple zpět na výsluní. Osekal nabídku na několik produktů. Konkurenci i uživatelům ukázal, že není potřeba mít x telefonů a notebooků. Stačí se věnovat jednomu, zato pořádně. Uměl prodávat nikoliv díky povedenému hardwaru, softwaru nebo službám, nýbrž díky zážitku. Tzv. „user experience“ a ekosystém se teď snaží ostatní napodobit.

Jobs neřekl, že iPod je nejlepší přehrávač, protože má tolik MB paměti a vydrží bambilion hodin. Řekl, že jej lze jednoduše ovládat, že do něj lze pár klepnutími nakoupit hudbu. To samé pak učinil s novými Macy, iPhony a iPady. I když byly první generace papírově slabé, měly jiné, podle Applu, důležitější přednosti. A asi měly, když se staly prodejními trháky. V tomhle byl Jobs silný a unikátní, možná si pamatujete, jak ho trápila i hloupá ikona v iPhonu. Cook má rozlišovací schopnosti jiné, proto existuje jisté riziko, že Apple sejde z nastolené cesty. Ale možná se od svého mentora naučil, co je dobré.

Sbohem, Steve

Člověk, který několikrát změnil pohled na technologie, už bohužel žádné další vize nepředvede. Ve věku 56 let, dnes 6. října, podlehl dlouhotrvající nemoci. Velká ztráta pro Apple i fanoušky, největší samozřejmě pro jeho rodinu a blízké. Děkujeme Stevovi za jeho odkaz, bez něj by IT bylo šedivější a nudnější.

Zemřel jen pár hodin po tom, co Apple vydal svůj nejnovější iPhone s příznačným názvem 4S (for Steve).


Článek proprvé vyšel loni na jaře, dnes byl v poslední kapitole doplněn o nejdůležitější informace, které se udály po něm.

Byl pro vás článek přínosný?