Hlavní navigace

Steve Jobs už nebude řídit Apple, firmu definitivně převezme Tim Cook

25. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steve Jobs počínaje dnešním dnem už není CEO Applu, na svou funkci před pár hodinami rezignoval. Cupertinská společnost oznámila, že novým šéfem se stane Tim Cook, který si už tuto pozici třikrát vyzkoušel: při zdravotních problémech Jobs v roce 2004, 2009 a také v současnosti. Jobs z firmy neodchází úplně, zůstává ještě ve správní radě.

Tim Cook

Jobsův dopis na rozloučenou

Ke správní radě Applu a komunitě:

Vždycky jsme říkal, že až přijde den, kdy už nebudu moci nadále plnit své povinnosti a očekávání jako CEO Applu, budu první, kdo vám to řekne. Bohužel ten den přišel.

Tímto rezignuji na funkci CEO Apple. Rád bych sloužil, pokud představenstvo uzná za vhodné, jako předseda rady, ředitel a zaměstnanec.

Co se týče mého nástupce, vřele doporučuji, abychom uskutečnili náš plán a jako CEO jmenovali Tima Cooka.

Věřím, že ty nejjasnější a nejinovativnější dny Applu ještě přijdou. Moc se těším, až je budu sledovat a podílet se na úspěchu ve své nové roli.

V Applu jsem si udělal několik nejlepších přátel v mém životě a děkuji vám všem, že jsem s vámi celá ta léta mohl pracovat.

Steve

Jobs už Apple vedl dvakrát. V roce 1985 odešel poprvé a založil si vlastní firmu NeXT, koupil grafické studio Lucasfilmu (později Pixar). Když Apple začal upadat, vrátil se s novými plány v roce 1997. Zavázán Bill Gatesovi od té doby firma jen vzkvétala. Více v našem seriálu o Nejvýznamnějších osobnostech IT: Steve Jobs, jablečný vizionář.

Nová eŕa Jobse postavil Apple zpět na nohy. Firma uvedla Mac OS X, mnohem důležitější roli ale hrála hudba. Apple vybudoval největší online obchod iTunes, ten později provázal s veleúspěšnými přehrávači iPod. Jejich sláva už pomalu pomíjí, protože s Applem dnes spojujeme hlavně iPhony a iPady. Postupně však Apple prodává i více svých Maců a MacBooků. Apple dnes vydělává více než Microsoft. S úspěchy roste i hodnota akcií, proto se Apple nedávno stal největší společností světa podle tržní kapitalizace. Posledním velkým produktem, který za sebou Apple pod vedením Jobse zanechal, je plán na vybudování nového sídla společnosti ve tvaru UFO. Tedy pokud nepočítáme množící se soudní spory, které Apple ukazují v tom horším světle.

Osobně neočekávám, že by se Apple pod taktovkou Tima Cooka nějak výrazně změnil. Ba si dokonce myslím, že si toho málokdo všimne a bude nadále považovat Jobse za šéfa. Když v roce 2001 opustil post CEO Microsoft Bill Gates a nastoupil Steve Ballmer, firma se také neobrátila o 180°. A mnozí si dnes stále myslí, že Microsoft = Gates. A Apple bude navždy Jobs.

Chybět nám zřejmě budou energické keynote Applu, kde Jobs (ač nebývá nijak vtipný), dokáže celou hodinu vždycky dobře pobavit. Mimochodem: tento obrázek možná dobře vypovídá o tom, že Jobs už není jediným důležitým člověkem ve firmě.

Steve Jobs
Záznamy keynote Applu

Otázkou je: odchod způsobil špatný zdravotní stav, nebo už jen Jobs nemá firmě co dát?

Zdroj: Apple (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?