Hlavní navigace

Stokrát rychlejší než Wi-Fi. Vědci chtějí v domácnostech prosadit infrasvětlo

22. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumníci z Technické univerzity v Eindhovenu možná vymysleli nový způsob, jak zrychlit domácí síť. Místo rádiových vln jako u Wi-Fi využili infračervené světlo. Dnes už existuje technologie Li-Fi (například v implementaci PureLiFi), která umí rychle šíři data pomocí viditelného světla díky rychle blikajícím LED žárovkám. Li-Fi ale má nevýhodu v tom, že se musí pořád svítit a že stejně jako u Wi-Fi více připojených zařízení sdílí pásmo, čímž klesá celková rychlost.

V Eindhovenu proto tým vedený doktorkou Joanne Oh zapřáhl okem neviditelné infračervené světlo. Využívá vlnových délek od 1500 nanometrů, frekvence je okolo 200 THz. Na vzdálenost 2,5 metru vědci naměřili rychlost 42,8 Gb/s.

O tu by se přitom jednotlivá zařízení nemusela dělit. Systém sestávající z pasivních stropních antén propojených optickými kabely by vyzařoval v různých směrech svazky o různých vlnových délkách, takže by každý dostal zvláštní „linku“ o rychlosti 40 Gb/s. Zatím však jen ve směru z vysílače do zařízení. Pro uplink zatím vědci používají rádiové spojení (10 Gb/s v pásmu 60 GHz).

Oproti Wi-Fi má technologie zásadní nevýhodu, infračervené světlo neprostoupí stěnami (v panelácích je to na druhou stranu bezpečnější). Stále je nutná přímá viditelnost.

Vědci počítají, že pro komerční použití bude infračervené Li-Fi použitelné až tak za pět let. Nejdříve se s ním počítá u televizorů, notebooků a tabletů.

Byl pro vás článek přínosný?