Hlavní navigace

Street View bude lepší. Google po osmi letech vybavil auta novými kamerami

Sdílet

Zdroj: Redakce

Street View letos oslavilo 10. výročí. Původní služba Američanům ve vybraných městech ukázala ulice z perspektivy, jako by se jimi sami procházeli. Během dekády ji Google rozšířil do 85 zemí, nafotil přes 80 miliard snímků a kromě aut už dnes pro focení využívá i další dopravní prostředky. A zdaleka již nefotí jen ulice, viz Google Street View slaví 10 let. S touhle výbavou šel do ulic i pod vodu.

Firma se teď s časopisy Wired a The Verge podělila o novinky, které Street View přinese. Snímkovací vozy se poprvé od roku 2009 změní. Na vozovém parku příliš nesejde, ale technika umístěná na jejich střechách bude po osmi letech úplně vyměněna.

Modrá koule doposud obsahovala 15 pětimegapixelových foťáků, jejichž výstupy pak počítač spojil v bezešvou sférickou fotku. Nově bude foťáků jen sedm, zato budou mít rozlišení 20 Mpx. Nově pořízené snímky přinesou více detailů, lepší barvy atp. Laserové skenery mapující okolí ve 3D jsou teď jen dva místo čtyř.

Toto snímkovací zařízení Google používal od roku 2009 Toto snímkovací zařízení Google používal od roku 2009

Na věži jsou však nově umístěny dva boční fotoaparáty, které mají detailně snímkovat značky, a různé cedule. Google v květnu prozradil, že svou umělou inteligenci učí rozpoznávat názvy podniků a v budoucnu by měl odhadnout i typ obchodu podle výlohy. S vyšším rozlišením by mohl zachytit také tabulky s otvíracími dobami.

Nová snímkovací auta vyjela do ulic už před měsícem. Wikipedista Bogdy2 si novinky všiml už 1. září v Japonsku. Od jara Google opět snímkuje i v Česku, používá však ještě starší výbavu.

Byl pro vás článek přínosný?