Hlavní navigace

Snadný střih zvuku aneb Jaký je nejlepší program na stříhání hudby

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Potřebujete po nahrání audiozáznamu sestříhat zvukovou stopu a nevíte, jak odstranit nechtěné zvuky? Vyzkoušejte jeden z námi doporučovaných programů pro střih zvuku.

Proč stříhat zvuk?

Nikdo není dokonalý a téměř nikdy se vám nepovede nahrát audionahrávku bez jediné chyby, přeřeku nebo zamotání jazyka. Pokud například nahráváte zvuk k nějakému videu a nechali byste jej bez úpravy, může výsledná práce působit nehezky a neprofesionálně. Úprava zvuku tak představuje ideální možnost, jak nahrávku zbavit nepovedených momentů, dlouhých pomlk nebo přeřeků.

Úprava hudby online? Proč ne

V době, kdy internet vládne světu, se nikdo nemůže divit, že existují nástroje pro editaci zvuku online. Jedním takovým je například portál bearaudiotool.com, který umožňuje základní úpravy zvuku online. Jediné, co k úpravě zvuku potřebujete, je internetový prohlížeč a internetové připojení.

V bearaudiotool je možná úprava hudby mp3 online, úprava hudby z URL odkazů, nebo dokonce i nahrávání z mikrofonu.

Nejlepší programy pro střih zvuku

Audacity

Prvním ze série doporučených programů pro střih hudby (a zvuku) je dnes již legendární Audacity, který je kompletně zdarma a nabízí jak zvukový editor, tak i vlastní rekordér pro nahrávání zvuku. Samozřejmostí je převod různých audioformátů nebo převod z analogových nahrávek (pásků, gramofonových desek) do digitální podoby.

Menší nevýhodou může být pro někoho graficky zastaralé rozhraní programu, přestože z hlediska funkcionality se jedná o jeden z nejlepších programů pro editaci zvuku, které jsou kompletně zdarma.

Program Audacity můžete zdarma stáhnout například na portálu Slunečnice.cz.

Program Audacity Program Audacity (zdroj: audacityteam.org)

ocenaudio

Dalším a vcelku povedeným freeware programem pro stříhání hudby a audionahrávek je software s názvem ocenaudio. Ten nabízí přehledné (byť stejně jako Audacity na dnešní dobu trochu zastaralé) rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete. Software přináší řadu základních i pokročilejších funkcí, které vám bohatě postačí pro základní úpravy audionahrávky. K dispozici máte i řadu efektů, které mohou nahrávkám vdechnout jistou dávku originality.

Program ocenaudio můžete zdarma stáhnout například na portálu Slunečnice.cz.

Program ocenaudio Program ocenaudio (ocenaudio.com)

Adobe Audition

Prvním programem pro úpravu hudby a audia, za který si v našem přehledu zaplatíte, je Adobe Audition. Jedná se o profesionální audioeditor, který nabízí více než 50 nástrojů pro práci s hudebními soubory. Součástí programu je nástroj pro mixování hudby, aplikace audioefektů, odstranění šumu a mnoho dalšího. Profesionálům v oboru přijde vhod podpora zvuku Dolby Digital a rozšíření programu skrze plug-iny.

Program Adobe Audition můžete zakoupit v roční licenci například na portálu SW.cz, případně si stáhnout zkušební shareware verzi na Slunečnice.cz.

Program Adobe Audition Program Adobe Audition (zdroj: adobe.com)

CyberLink AudioDirector 11

Pokud to se střihem audia myslíte vážně, může být CyberLink AudioDirector 11 jedním z horkých favoritů. Jedná se o profesionální alternativu k předchozímu programu a nabízí celou škálu funkcí, které vám jakožto profesionálovi budou denním chlebem. Mezi hlavní funkce patří:

  • pokročilé funkce pro střih zvuku,
  • inteligentní odstranění šumu nebo poryvu větru,
  • punch & roll nahrávání a zpáteční úpravy zvuku,
  • audiovizuální synchronizace zvuku a videa,
  • hromadné zpracovávání efektů ve více zvukových souborech najednou,
  • tvorba prostorového 360° zvuku a komentáře,
  • nástroje pro restaurování zvuku ze starých skladeb,
  • široká podpora audioformátů včetně stříhání mp3 skladeb.

Program CyberLink AudioDirector 11 můžete zakoupit v celoživotní licenci například na portálu SW.cz, případně si stáhnout zkušební shareware licenci na Stahuj.cz.

Program CyberLink AudioDirector 11 Program CyberLink AudioDirector 11 (zdroj: SW.cz)

Sound Forge Audio Studio 16

Posledním programem pro střih zvuku, který si v našem TOP 5 ukážeme, je Sound Forge Audio Studio 16. Jedná se o nahrávací audioeditor, který nabízí úpravu zvukových souborů nebo vícestopových nahrávek. K dispozici máte celou řadu nástrojů, a to včetně nástrojů pro profesionální účely. Mezi hlavní funkce programu patří:

  • nástroje pro profesionální úpravu zvuku,
  • tvorba a úprava prostorového 5.1 zvuku až se 6 audiokanály,
  • převod analogového zvuku do digitální formy,
  • záznam zvuku až do 32 bitů / 384 kHz,
  • přidávání efektů a vkládání do hudebních stop.

Program Sound Forge Audio Studio 16 můžete zakoupit v celoživotní licenci například na portálu SW.cz, případně si stáhnout zkušební shareware licenci na Stahuj.cz.

Program Sound Forge Audio Studio 16 Program Sound Forge Audio Studio 16 (zdroj: store.steampowered.com)

Byl pro vás článek přínosný?