Hlavní navigace

Střípky o Sandy Bridge

20. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zřejmě tušíte, že koncem letošního roku chce Intel vydat první procesory založené na architektuře Nehalem. Na přelomu let 2009 a 2010 pak můžeme očekávat postupný přechod na 32nm výrobu. A koncem roku 2010 přijdou na trh první CPU další generace, kterou Intel nazývá 'Sandy Bridge'.

Nehalem de facto beze změny přejímá výpočetní jednotky z Core, které doplňuje rychlou sériovou sběrnicí (QuickPath), integrovaným paměťovým řadičem a cache třetí úrovně. U Sandy Bridge se tedy inovace pro změnu budou týkat samotných výpočetních jader.

Novinkou u Sandy Bridge budou instrukce AVX aneb Advanced Vector eXtensions. Ačkoliv to zní velmi neotřele, je to spíše evoluce instrukcí SSE (Streaming SIMD Extensions) a proklamovaný dvojnásobný výkon ve výpočtech v plovoucí desetinné čárce pramení z rozšíření inkriminované výpočetní jednotky ze 128 na 256 bitů. Podobně jako dnes SSE, i AVX by mělo pomáhat zejména při práci s multimédii; některé jeho funkce jsou prý velmi podobné tomu, co AMD slibuje u SSE5.

AVX prý také zároveň šetří elektrickou energii, tím se zřejmě myslí úspora oproti procesorům nepodporujícím AVX, kterým stejná práce bude trvat déle a stráví tak více času v plném zatížení. Tím se dostáváme k otázce zpětné kompatibility: starší procesory prý budou také moci vykonávat AVX instrukce (více průchodů užší SSE jednotkou?), ale nebudou v těchto operacích tak rychlé.

Více detailů o Sandy Bridge a Advanced Vector Extensions se dozvíme na blížícím se Intel Developer Foru, které se bude konat počátkem dubna/apríla v Šanghaji.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku