Hlavní navigace

Stručná historie emailu: už 40 let si posíláme počítačové dopisy

29. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vznik emailu

Email je úzce spojen s počátkem samotného internetu, tehdy ještě ARPANETu. Ještě před jeho vznikem existovaly elektronické zprávy pro komunikaci s centrálním počítačem, nicméně historie elektronické pošty se začala odvíjet až o pár let později.

Společnost Bolt Beranek (BBN) pracovala v roce 1971 pro americké ministerstvo obrany, které tehdy ARPANET provozovalo a jeden z jejich zaměstanců se zabýval přenosem souborů z jednoho počítače na druhý. Jmenoval se Ray Tomlinson a problém vyřešil tak, že s přenosem jednoduše propojil svůj první vynález – program pro ukládání zpráv. Mezi jméno uživatele a jméno počítače jednoduše přidal znak zavináče a bylo. Součástí zprávy tehdy musela být úplná cesta, přes které počítače se má zpráva směrovat. Všechny sítě totiž nebyly navzájem propojeny.

otvirak

První email: neznámý

Úplně první zprávu poslal sám sobě z jednoho počítače na druhý v rámci jediné místnosti. Co bylo jeho obsahem se dnes již neví, protože to Ray okamžitě po odeslání pustil z hlavy. Tenkrát to pro něj nebyl ani pomyslný malý krok a za velký skok pro lidstvo to nepovažoval již vůbec.

Protože ARPANET byl armádní projekt, nebylo moc co komu psát, a tak se email příliš nerozšiřoval. Trochu mu pomohlo mu až rozšíření a zapojení univerzit. V roce 1976 poslala elektronickou zprávu také královna Alžběta II. Stalo se tak na jedné britské vojenské základně a obsah zprávy je opět neznámý. Mohlo jít o vojenské tajemství, příkaz nemačkat červené tlačítko, nebo také o zcela něco jiného. Královna dodnes mlčí.

 

Spam, spam, spam

O dva roky později byl na tehdy známé počítače zaslán email obsahující reklamu. Tehdy si jej možná uživatelé přečetli se zájmem jako novinku a nálada číst nevyžádanou reklamu na monitorech jim vydržela až do roku 1998, kdy se teprve začalo pro nevyžádanou poštu používat slovo spam. Dnes tvoří spam naprostou většinu veškeré zaslané pošty a naštěstí bývá zachycen již ještě před tím, než se dostane do vaší schránky. Nevyžádané zprávy, na které každé ráno nadáváte při otevření svojí schránky, tak tvoří naprosté minimum skutečného spamu.

Mluvíme tu o emailu, ale slovo email bylo použito teprve až v roce 1982. Jak se elektronickým zprávám říkalo do té doby, není zřejmé, ale pravděpodobně nijak. Tato okrajová technologie tenkrát zajímala asi jen pár inženýrů a královnu.

Usmívejte se, prosím

Ve stejném roce byl „vynalezen“ první počítačový smajlík (původní smajlík, tedy kulatá usměvavá žlutá hlavička je však ještě starší).

Překvapivě ho nevymyslel Forrest Gump otiskem své upocené běžecké tváře na tričko, ale Scott Fahlman, počítačový inženýr z univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu. Stručná elektronická komunikace neumožňovala jednoduše vyjádřit emoce a sarkasmus, a tak navrhnul používat symboly :-) a :-(. Stalo se tak 19. září 1982 a od té doby používá emotikony, neboli smajlíky, kromě firemní komunikace téměř každý.

Problémy s háčkočárkami

Tehdy se šetřilo na každém bitu a tak se ASCII znaky ve zprávě kódovaly jen 7bitově, což nám později způsobilo známé problémy. Do sedmi bitů bylo možné zakódovat pouze 128 znaků a tak na diakritiku místo nezbylo. Nejprve se to nijak neřešilo a psalo se bez diakritiky. Poté se používaly dvě metody založené na kódování chybějících znaků z původních sedmi bitů, což ale musely podporovat obě strany. Ale stačil jediný starší server na přenosové cestě, který kódování špatně pochopil, a diakritika byla ta tam. Hlavně starší generace tak dnes diakritiku občas ze zvyku stále nepoužívá.

Email byl dále rozšířen o standard MIME, díky kterému už nemusí jít jen o prostý text, ale zprávu lze poslat jako HTML stránku. Díky MIME také můžete vkládat přílohu.

Léta devadesátá: už se nás to týká

Největšího rozmachu dosáhnul email až s přerodem ARPANETu v internet a po zavedení doménového systému. Globální síť se počátkem devadesátých let dostala i k nám. Pamatujete první freemaily od IOL, Volný, Post.cz.

V roce 1997 koupil Microsoft za 400 milionů dolarů Hotmail a vydal první Outlook. Google zareagoval až o deset let později a to jen díky iniciativě několika svých zaměstnanců, kteří vyvinuli Gmail jako vedlejší projekt. Dnes je kvůli sociálním sítím emailová komunikace na ústupu. Mladí lidé mají často email jen jako přihlašovací údaj do Facebooku, přitom tento módní výstřelek vlastněný jedinou firmou nemůže decentralizovaný email plnohodnotně nahradit.

 

Emailová etiketa

Ať už jde o osobní poštu, nebo o firemní, stojí za to dodržovat některá nepsaná pravidla. Vy si možná myslíte, že uděláte ostatním radost, když jim pošlete 20MB video stáhnuté z Youtube jako přílohu a nezapomenete všechny příjemce uvést do kopie, aby každý viděl adresy všech ostatních a z textu bylo poznat, že jde o podesáté přeposlaný email.

Bez emailu se neobejdete, na mnoha službách dnes nahrazuje uživatelské jméno

Takto se to opravdu nedělá. Velikost přílohy bývá u mnoha poštovních serverů omezena, není vhodné překračovat 5 MB, a pokud je to snadno stáhnutelný obsah, dejte raději do zprávy odkaz.

Jestliže něco posíláte více lidem a není důležité, aby se navzájem viděli, dejte všechny příjemce do slepé kopie. Od toho se jmenuje slepá, protože příjemce neuvidí seznam lidí, kterým jste email poslali. Divili byste se, kolik firem vůbec neumí slepou kopii správně používat.

Nezapomeňte ani na to, jak váš email vypadá, tedy jakou má adresu. Email je vaše unikátní jméno oddělené zavináčem, poté následuje jméno serveru a národní doména. Jakmile člověk trochu vyroste, uvědomí si, že jeho email ve tvaru sluníčkobroučínek@libimseti.cz není to pravé, čím by se chtěl prezentovat a zatouží po normální adrese. Časem vybroušená je kombinace jméno.příjmení@server.cz, ovšem taková adresa je často zabraná. V tom momentě nezoufejde a kupte si vlastní doménu. Email je tu 40 let a může se jmenovat stejně, jako vy.

 

Časová osa

rok
1971 Ray Tomlinson poslal první email z počítače na počítač. Nepřikládal tomu důležitost a okamžitě zapomněl, co bylo jeho obsahem. Taky se to ještě nejmenovalo email. ray
1976 Královna Alžběta II. poslala email. Dělá to dodnes, ale samozřejmě je nepíše sama. Diktuje je služebnictvu. ray
1978 První nevyžádaný email s reklamou odeslán, ovšem asi to nikou nevadilo. Slovo spam se do slovníků dostalo až o 20 let později. ray
1982 Teprve po jedenácti letech se tato forma elektronické komunikace začala nazývat e-mail. Není známo, jak tomu říkali do té doby. Ve stejném roce byl také poprvé použit první smajlík :). ray

 

2003 V seriálu Simpsonovi odhalil Homer svůj email: chunkylover56@aol.com. Kolik za tuto skrytou reklamu zaplatila společnost AOL není známo. ray
2007 Jako vedlejší produkt několika zaměstnanců Google vzniká Gmail. Dlouho byl na pozvánky a nálepky beta se zbavil až nedávno. ray
2011 Asociace AP Stylebook zavedla změnu v označení slova e-mail. Vypustila spojovník a nyní už se píše jen krátce: email. ray

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.