Hlavní navigace

Studie: open source je kvalitnější než software s uzavřeným zdrojovým kódem

29. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spousta studií se zabývá nesmysly, tak se můžete sami rozmyslet, jestli do této kategorie zařadíte také následující případ. Firma Coverity, která se zabývá testováním a hledáním chyb, vydala report srovnání otevřeného a uzavřeného zdrojového kódu. K nejslavnějším značkám open source patří Firefox, OpenOffice.org a samozřejmě operační systém Linux, zatímco uzavřený zdrojový kód mají snad všechny softwarové produkty od Microsoftu. Ovšem, že oba přístupy k vývoji mají svá pro a proti. Studie porovnává přes 37 milionů řádků otevřeného a 300 milionů řádku uzavřeného zdrojového kódu.

Vzorky byly odebrány od různých uživatelů v různých společnostech. Open source z porovnání vyšel lépe, obecně má prý menší náchylnost na defekty. Průměrná defektnost uzavřeného softwaru vyšla na 0,64 chyby na tisíc řádků, průměrná velikost uzavřeného kódu je přitom 7,5 milionu řádků. Otevřený kód obsahuje průměrně 832 tisíc řádků a na jeden tisíc řádků připadá 0,45 chyby. Ve chvíli, kdy se velikost projektů otevřených i uzavřených podobá, stále vítězí open source, byť se chybovost pohybuje na velmi podobné úrovni.

K nejkvalitnějším kódům na trhu se podle studie řadí mj. Linux, kde v celkovém objemu 7 milionů řádků objevuje v průměru 0,62 chyb na tisíc řádků. Spolu s PHP 5.3 a PostgreSQL 9.1 se tak Linux může pyšnit vysokou kvalitou kódu. V posledních letech se prý kvalita open source zásadně zdvihla.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?