Hlavní navigace

Sun koupilo Montalvo Systems

26. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny jsme přinesli zprávu, že Apple koupilo P.A. Semi, společnost, která nabízí serverové procesory PWRficient založené na architektuře IBM Power. Nyní byla odkoupena další nezávislá firma specializující se na vývoj procesorů. Montalvo ale zdaleka nebyl tak úspěšný podnik, jako P.A. Semi.

Montalvo bylo založeno v roce 2006, do jejího čela se postavil Matthew Perry, bývalý generální ředitel Transmety, odtud také přišlo mnoho inženýrů a základní poslání bylo stejné – vytvořit mobilní procesor instrukční sady x86. Jenže Montalvo spotřebovalo všechny peníze, které mu do začátku svěřili investoři a nikdy nebyl předveden žádný funkční procesor, byť by to byl prototyp.

Snad právě proto stačilo Sun Microsystems pouhých 5 milionů dolarů, takto nevídaně nízká suma, aby Montalvo přešlo pod její křídla. Sun také navrhuje vlastní procesory (řada UltraSPARC) a hlavním účelem akvizice bylo získat schopné pracovníky, nikoliv návrhy x86 procesorů. Montalvo se snažilo vyvinout asymetrický vícejádrový procesor, tedy s nestejnými výpočetními jednotkami. Ačkoliv tyto snahy nebyly dotaženy do zdárného konce, zkušenosti, které přitom Montalvo nasbíralo, se Sunu mohou hodit.

Mimochodem, Apple potvrdilo, že odkoupením P.A. Semi taktéž sledovalo získání pracovních sil. Pod jablečnou nadvládou bude P.A. Semi navrhovat procesory pro budoucí generace iPhone a iPodu, zdali budou nějak využity jejich serverové PWRficienty, není známo.

Zdroj: The Register

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku