Hlavní navigace

Super Talent RAIDDrive II: SSD s rychlostí 2,4 GB/s

10. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již jsme vás informovali o pekelně rychlém flashdisku do USB 3.0, který firma Super Talent představila na letošní Consumer Electronics Show. Nyní si povíme pár slov o dalším produktu, který byl k vidění u stánku této společnosti. Nese název RAIDDrive II a jedná se o SSD do PCI Express slotu. Takové zařízení už není žádným unikátem, připomeňme například OCZ RevoDrive, které ale s udávanou rychlostí čtení 540 MB/s může jít plakat do koutku; už RAIDDrive první generace se totiž pyšnilo rychlostmi čtení/zápisu (burst) 1,4/1,2 GB/s a nyní představená druhá generace slibuje v nejvýkonnější variantě propustnost neuvěřitelných 2,4 GB/s při čtení a 2,2 GB/s při zápisu.

super talent raiddrive ii ces

Docílit tak vysoké rychlosti není vůbec snadné. RAIDDrive II používá několik (z fotografií to vypadá, že až osm) SSD s rozhraním SATA a řadiči SandForce spřažených do RAID 0. Karta používá rozhraní PCI Express 2.0 x8 – jedině to ji totiž neomezuje v rozletu (osm linek PCIe 1.1 nebo čtyři linky PCIe 2.0 poskytují jedním směrem propustnost „pouze“ 2000 MB/s). Na rozdíl od RAIDDrive první generace už se karta obejde bez aktivního chlazení, zůstal však konektor přídavného napájení a tipoval bych, že jeden slot bude RAIDDrive II příliš těsný.

super talent raiddrive ii ces

Super Talent RAIDDrive II by měl být k mání ve více variantách, podle toho, zdali zvolíte SSD s SLC nebo MLC flash čipy. Maximální kapacita zůstává na štědrých dvou terabajtech. A cena? Ta nebyla oznámena, ale pokud se musíte ptát, kolik RAIDDrive II stojí, pak na něj s největší pravděpodobností nemáte.

Zdroj: HardwareSecrets, bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?