Hlavní navigace

Supermicro nabízí mini-ITX desky s osmijádrovým Atomem. Přijdou vás draho

25. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Leckoho z vás možná zaujaly Atomy C2000 (kódově označené Avoton), které Intel vyslal do boje o úsporné servery začátkem měsíce. Jde o 22nm čipy typu SoC s až osmi jádry architektury Silvermont a TDP do 20 W. Pokud by se vám takový čip líbil ve formátu mini-ITX, máte možnost. Společnost Supermicro takové desky bude vyrábět, a osadí je rovnou nejvyšším modelem, 2,4GHz Atomem C2750. Hned na začátek ale musím upozornit, že tato deska nebude žádná levná hračka. Vzhledem k speciálnímu určení a serverové výbavě si za ni Supermicro nechá bohatě zaplatit.

Deska A1SAi-2750F ale bezesporu představuje pěkný kousek hardwaru. Hned z kraje můžeme začít třeba tím, že je osazena čtyřmi sloty pro operační paměť (to je umožněno i tím, že jde o typ SO-DIMM). Myslím, že by nebylo marné, kdyby se o podobný kousek pokusili výrobci i na nějaké běžné desce typu mini-ITX; u platforem používajících desktopový socket, rozměrnější napájecí kaskádu a navíc ještě samostatnou čipovou sadu to však asi není příliš reálné. Paměti DDR3 či DDR3L (s rychlostí 1600 MHz) lze osadit až 32 GB a pokud Supermicro eventuálně přidá podporu pro 16GB moduly, měl by procesor zvládnout i 64 GB.

Deska Supermicro A1SAi-2750F
Deska Supermicro A1SAi-2750F

Atom C2750, což je čip s TDP 20 W a osmi jádry taktovanými na 2,4 GHz (s turbem až 2,6 GHz), na PCB nezabírá příliš mnoho místa. Máme zde tak osazeny všechny náležitosti: šest portů SATA (dva z nich zvládají rychlost 6 Gb/s, zbytek 3 Gb/s), slot PCI Express ×8 (verze 2.0), tři konektory pro připojení ventilátorů, modulu TPM, dokonce i vývod na porty USB 3.0 na předním panelu – deska má totiž přídavný čtyřportový řadič Renesas µPD720201. Jak můžete vidět na fotografii, jeden fyzický port je dokonce vyveden i uvnitř desky. Napájení je standardní, pomocí zdroje ATX.

 

Na zadním panelu najdete analogový obrazový výstup, sériový port, po dvou USB 2.0 a USB 3.0 a zejména pět rozhraní gigabitového Ehternetu. O čtyři z nich se stará samotný SoC (má je zabudované). Pátý je zprostředkován čipem Marvell Alaska 88E1543 a slouží pro správu serveru (deska podporuje IPMI 2.0). Pro tu je po síti možné použít i vzdálené pracovní plochy, jelikož deska má zabudován serverový grafický adaptér Aspeed AST2400. Ten vedle transportu obrazu umí přes síť protlačit i periférie, myš a klávesnici, takže se serverem můžete pracovat skoro jako byste u něho fyzicky seděli (tyto čipy v poslední době v serverových deskách vidíme často, například i v Asusu P9D-I).

Deska Supermicro A1SAi-2750F

Vedle tohoto modelu, který je vyzbrojen serverovým čipem Avoton, nabízí Supermicro také odvozenou variantu s procesorem řady Rangeley, což jsou čipy specializované pro práci v telekomunikační nebo síťové infrastruktuře (pročež jsou navíc vybaveny zejména kryptograficko-síťovým akcelerátorem QuickAssist). Model A1SRi-2758F má v sobě opět nejvyšší model v nabídce, tedy Atom C2758, který má taktéž osm jader na taktu 2,4 GHz.

Desky by se měly začít prodávat v blízké budoucnosti. Cena je zdá se nastavena na 599 USD, tedy (v přepočtu) skoro dvanáct tisíc korun pro variantu s čipem Atom C2750 (pro srovnání, samotný Atom C2750 má Intel v ceníku za 171 USD).

Zdroje: Hermitage Akihabara, Supermicro (1, 2), Rombus Online, ServeTheHome

Byl pro vás článek přínosný?