Hlavní navigace

Surface Hub a HoloLens: Microsoft ukazuje, že se obejdeme bez klávesnice i myši

27. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při představení Windows 10 Microsoft sdělil, že systém je připravený na tradiční ovládání pomocí myši a klávesnice, ale také na přirozené ovládání za pomocí dotyků, gest a hlasu. Aby to dokázal, představil dva netradiční „počítače“, které se obejdou bez klasických periferií.

HoloLens: hologramy všude kolem nás

Jsou vidět dva hlavní směry, kam se ubírají počítače nošené na hlavě. Brýle Google jsou lehké, elektroniku mají v hodinkách a maličký displej je předsazený před pravým sklem. Jsou určeny „do terénu“. Oculus Rift jsou zase náhlavní sadou pro virtuální realitu. Jsou velké, místo skel mají displeje a používat se budou jen v domácnosti.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

Microsoft zvolil střední cestu. Souprava je velikostně mezi Google Glass a Riftem, obsahuje dva velké displeje, ale ty jsou průhledné, takže uživatel vidí skrz, navíc na rozdíl od Riftu je v HoloLens integrována veškerá elektronika a akumulátor. Určitě znáte mobilní aplikace pro rozšířenou realitu, které snímají obraz ze zadního foťáku, doplní jej o virtuální informace (mapu, popisky budov apod.) a to celé pak ukazují na displeji. Pak si tedy dokážete představit, co dokáží HoloLens.

 

Redmondští tvrdí, že HoloLens budou první brýle, které se obejdou bez drátů, počítače i mobilu. Jsou soběstačné. Uvnitř se nachází minipočítač, ale jeho specifikace stejně jako zbytek parametrů firma zatím tají. Prozradila pouze, že obraz na displeji bude ve vysokém rozlišení, že brýle poznají, na co se díváte, s čím chcete interagovat, a samozřejmě obsahují mikrofon a prostorová sluchátka.

Možnosti použití je hodně. Firma v poutavém demu ukazuje, že HoloLens mohou na stole 3D grafika zobrazit, jak vypadá jím modelovaný objekt. Hráč Minecraftu zase může skládat kostičky na konferenčním stolku jen za pomocí prstů. Videotelefonovat přes Skype můžete kdekoliv v domě, partnera vždy uvidíte vedle sebe.

Anebo si můžete zavolat virtuálního instalatéra. Podíváte se na odtok pod dřezem, on to uvidí vašima očima, nakreslí, kde s čím musíte pohnout, a návod vám dorazí zpět přímo do brýlí. Stejně tak vám pyrotechnik ukáže, jestli přestřihnout „červenej, nebo modrej“.

To je zatím vše, co víme. Před Microsoftem je ještě spousta překážek, co musí vyřešit, než HoloLens pošle na trh.

  • Brýle musí obsahovat displej s vysokým rozlišením, aby grafika byla tak detailní jako na videu.
  • Hardware tedy musí být výkonný, aby stíhal vykreslovat při alespoň 60 fps, jinak bude grafika neplynulá a vás při prudkých pohybech rozbolí hlava, protože displej bude reagovat pomaleji, než by měl.
  • V brýlích musí být přesný eye-tracking a analyzátor pohybu podobný Kinectu, abyste mohli jemně hýbat kostičkami v Minecraftu. Stávající Kinect si s takovými detaily neporadí.
  • Výkonný hardware potřebuje velký akumulátor. A velký akumulátor je těžký, což zase může bránit pohodlnému nošení.
  • Cena vzhledem k výbavě nebude lidová. Jestli Google Glass stále 1500 dolarů, HoloLens klidně spolknou dvojnásobek.

Surface Hub: obří tablet na stěnu

To Surface Hub je mnohem konzervativnějším zařízením. Ještě než Microsoft představil tablety Surface, tak stejný název nesly chytré stoly. Byly to obří dotykové počítače položené horizontálně s displejem nahoře. Viz naše zkušenosti. Stoly se dnes jmenují PixelSense. Když PixelSense vrátíte zpět do vertikální polohy a sundáte nohy, dostanete Surface Hub.

Microsoft Surface Hub
Microsoft Surface Hub

Je to interaktivní tabule, která v sobě obsahuje počítač (Core i5/i7) a 55" nebo 84" displej s rozlišením 4K. Dotyková vrstva má dvojnásobnou snímkovací frekvenci než displej (tj. 120 Hz), takže reakce budou bez viditelné odezvy. Kolem displeje jsou dvě 1080p kamery, které mají snímat místnost před sebou a díky kterým bude Hub reagovat na pohyby lidí. Kromě ovládání dotykem se spolehne i na stylusy a hlasové příkazy díky integrované Cortaně.

Microsoft chce tuto tabuli dostat do zasedacích místností ve firmách, kde bude sloužit k videohovorům a prezentacím. Hlavním softwarem tedy bude Office a Skype. Slibně vypadá propojení s mobily a tablety. Každý bude moci přes Miracast bezdrátově streamovat obraz a zvuk ze svého zařízení. A když skončí porada, šéf může přímo z Hubu poslat data do mobilů nacházejících se v místnosti.

Vyrobit Surface Hub není takovou výzvou jako produkce HoloLens, ale ani u této technologie Microsoft nepotvrdil, kdy a za kolik se dostane do obchodů. Více budeme vědět nejspíš až na podzim, kdy očekáváme příchod finální verze Windows 10. Další podrobnosti ohledně nových hardwarových produktů však firma možná odhalí v dubnu na konferenci Build.

Fotogalerie

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?