Hlavní navigace

Předškoláci by se měli více hýbat a méně civět na displeje, doporučuje WHO

29. 4. 2019

Sdílet


Světová zdravotnická organizace vydala nové doporučení, které popisuje ideální denní rytmus pro zdravý vývoj dětí do pěti let. „Zlepšení fyzické aktivity, omezení sedavosti a zajištění kvalitního spánku u malých dětí zvýší jejich fyzické a duševní zdraví i pohodu a v pozdějším životě pomůže předcházet dětské obezitě a souvisejícím nemocem,“ říká doktorka Fiona Bullová z WHO.

Expertní tým organizace zpracoval studii ukazující, že správné návyky se dětem vštípí do hlavy a drží se jich i v dospělosti. Podle WHO kvůli důsledkům nedostatku pohybu zemře ročně přes 5 milionů lidí. Přes 23 % dospělých a dokonce 80 % adolescentů se hýbou méně, než by měli.

TIP: Šmoulové a další pohádky. Google v ČR spustil YouTube Kids

WHO doporučuje, aby děti do jednoho roku vůbec neměly přístup k obrazovkám. Neměly by ani déle než hodinu sedět nebo být nošeny vzpřímeně. Ideálně by si měly alespoň 30 minut denně hrát na podlaze v poloze na bříšku. A když už sedí, rodiče by jim měli číst nebo vyprávět. Děti do tří měsíců by měly spát nebo dřímat 14 až 17 hodin, starší pak 12 až 16 hodin.

Jedno- a dvouleté děti by se měly denně hýbat alespoň tři hodiny. Opět by neměly sedět více než hodinu. K obrazovce by se podle WHO měly dostat až dvouleté děti, ale ne na více než hodinu. Organizace doporučuje 11 až 14 hodin spánku.

TIP: Podle výzkumu 86 % českých dětí mohou na internet už v 7 letech

Děti ve věku tří a čtyř let se rovněž mají hýbat nejméně tři hodiny s tím, že alespoň jednu hodinu bude pohyb intenzivnější. Sezení by nemělo trvat déle než hodinu, stejný je i časový strop pro sledování televize/mobilu/počítače. Když už sedí, rodiče by jim opět měli raději číst nebo vyprávět. Ideální spánek u předškoláků má 10 až 13 hodin.

Byl pro vás článek přínosný?