Hlavní navigace

Svlékněte tuhle kočku až na kost díky WebGL grafice

17. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro kvalitní 3D objekty na webu nepotřebujete Flash ani Silverlight, s WebGL to zvládne prohlížeč samotný. 3D API pro JavaScript staví na otevřeném standardu OpenGL ES 2.0, na jeho vývoji se podílí Google, Mozilla, Apple, Opera i hardwaroví výrobci. Tento formát je totiž možné akcelerovat grafickým čipem. Softwarový rendering je zkrátka pomalý.

Kdo minulý týden pozorně sledoval Cnews, všiml si zmínky o WebGL v článku o novinkách Googlu, respektive Chrome. Internetová jednička prezentovala několik dem s grafikou WebGL, nyní už si je můžete vyzkoušet online i vy.

Jen k tomu potřebujete poslední verzi Chrome/Chromium, Firefox 4.0b1 či noční sestavení Safari. V Chrome (minimálně osmá verze) možná budete muset do adresního řádku napsat about:flags a příslušnou volbu aktivovat.

Pak se už můžete kochat trojicí dem, na které upozorňuje samotný Google. Nejefektnější je Body Browser, lidský atlas světa, povedla se také zeměkoule se záznamem zemětřesení Nine Pint Five. Music Visualizer zase rozpohybuje 3D objekty v rytmu hudby.

Chrome Body Browser

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?