Hlavní navigace

Symantec ochrání i pračku a dětskou chůvičku. Uvádí svůj první Wi-Fi router Norton Core

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norton Antivirus určitě znáte. Symantec, který za populárním bezpečnostním řešením stojí, se teď vrhá i na pole hardwaru. Uvádí domácí Wi-Fi router Norton Core. Stojí někde na pomezí českého Turrisu Omnia a Google Wifi. Z prvního si bere zaměření na pokročilou ochranu, z druhého netradiční design a jednoduché ovládání.

Symantec Norton Core

Technologicky jde o nadstandardní zařízení s podporou Wi-Fi 802.11ac Wave 2. Podporuje beamforming pro optimální směrování signálu i MU-MIMO pro efektivnější nakládání s dostupným pásmem. Symantec mluví o rychlostí až 2,5 Gb/s. Jde o rychlostní třídu AC2600. Přes 2,4GHz pásmo umí protáhnout až 800 Mb/s, přes 5GHz pak až 1733 Mb/s.

Symantec Norton Core

Provoz řídí dvoujádrový 1,7GHz procesor s 1 GB RAM a 4 GB flash paměti. Kromě Wi-Fi nechybí ani Bluetooth a čtveřice gigabitových ethernetových konektorů (1 WAN, 3 LAN). K dispozici jsou i dva USB 3.0 pro připojení disků nebo tiskárny.

Součástí routeru je licence Norton Security na 20 počítačů, tabletů nebo smartphonů. Hlavní výhodou ale má být navíc ochrana IoT, tedy různých produktů internetu věcí. Sám Symantec v minulosti pomohl odhalit několik desítek zranitelností bezpečnostních kamer a jiných síťových prvků. Pokud budou tato zařízení schovaná za Nortonem Core, neměla by být pro uživatele hrozbou. Router zabrání úniku dat, ale postará se i o to, aby se vaše pračka nezapojila do botnetu a pomocí DDoS útoků neobtěžovala vzdálené servery.

 

To je jistě chvályhodná myšlenka, avšak bude vykoupena vysokou cenou. Samotný router je v předobjednávkách za 200 dolarů (finální cena bude 280 dolarů). Avšak v ceně je pouze roční licence na bezpečnostní/antivirovou službu (PC, smart věci i IoT). Po vypršení bude třeba platit 10 dolarů měsíčně. Bez placení bude z Nortonu Core jen obyčejný router. Navíc bez pokročilé nízkoúrovňové ochrany a rodičovské kontroly, která je rovněž součástí předplatného. Nás to nicméně trápit nemusí, Symantec bude zařízení prodávat zatím jen v USA.

Zdroj: Symantec via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?