Hlavní navigace

Synology na CeBITu předvádí vlastní Wi-Fi router a virtualizaci aplikací

23. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové železo

Společnost si připravila hned několik novinek v oblasti hardware. Velmi zajímavá byla výstavka enterprise úložišť, kdy probíhala ukázka vysoké dostupnosti, konkrétně režimu „active/passive“. Konkrétně bylo představeno řešení složené z dvojice RC18015xs+ a patnácti rozšiřujících jednotek RXD1215sas. Čistě pro informaci – taková sestava umožní spravovat celý petabajt dat. Veškerou správu úložiště obstarává aktivní RC18015xs+, zatímco pasivní jen vyčkává na výpadek. V tomto scénáři nemusíte tedy nakupovat veškerý hardware dvakrát – vystačíte si jen s řídící jednotkou.

První dvouprocesorové úložiště z dílny Synology nese zatím název
První dvouprocesorové úložiště z dílny Synology nese zatím název "projekt Gemini"

Mezi dostupnější řešení se nově zařadí jednotka Synology DS1515. Jedná se o pětidiskové úložiště, které využívá zcela nového procesoru Annapurna. Společnost jej už jednou úspěšně využila u DS2015xs (osm disků, dva 10GbE porty), jeho výkon je tak ověřený. DS1515 podporuje technologie SSD cache pro čtení i zápis a je schopen protlačit data do sítě (respektive oběma směry) přes 400 MB/s.

Synology DS2015xs
Synology DS2015xs

 Synology DS1515 Synology DS1515 Synology DS1515Synology na CeBITu

Na CeBITu došlo také k představení DS715+. Toto úložiště v základu pojme dva disky, s vhodnou rozšiřující jednotkou se dostanete až na sedm disků. Oproti předchůdci došlo k navýšení paměti na dvojnásobek (tedy 2 GB), z původního dvoujádrového Atomu došlo na blíže nespecifikovaný čtyřjádrový procesor s podporou hardwarové akcelerace šifrování.

Synology DS715+ Synology DS715+

Tolik k síťovým úložištím, máme tu ale další dvě novinky. Jak jistě víte, Synology se také významně věnuje dohledovým systémům – přesně pro tento segment je určený VS360HD. Jedná se o stanici pro živý náhled kamer – zobrazí současně až 36 streamů při 720p rozlišení. Zatímco předchůdce se více podobal klasickému úložišti, u VS360HD vsadila společnost na kompaktnější design. Díky tomu je možné zařízení přidělat na monitor pomocí standardního VESA systému. Pro připojení je k dispozici VGA i HDMI.

  Synology VS360HD
Synology VS360HD  

Poslední dílek do skládačky patří do škatulky bezdrátových routerů a nese název RT1900ac. Podporuje standardy 802.11b/g/n/ac, při zapojení trojice antén (3x3 MIMO). K dispozici byl i krátký náhled na webové rozhraní routeru, a první dojmy jsou veskrze pozitivní.

Synology RT1900ac Synology RT1900ac

Ve spolupráci se společnísti ioSafe byla k dispozici i ukázka ochranných pouzder pro úložiště. Vězte, že ioSafe dokáže vaše úložiště udělat neprůstřelným, vodotěsným, ohnivzdorným, páduodolným a kdoví co ještě. Samozřejmě bude rozumnější do takového úložiště osadit SSD. Následující video ukáže snad vše:

ioSafe ochrání data proti všemu ioSafe ochrání data proti všemu

" width="560" height="315" frameborder="0">

Nové železo

Co se chystá v DSM 5.2

Co se chystá v DSM 5.2 (náhled na beta verzi)

Bez kvalitního operačního systému by úložiště nebyla nic platná. DiskStation Manager patří k velmi povedeným, a s každou další verzí funkcí přibývá. Těsně před výstavou společnost uvolnila pro veřejnost beta verzi DSM 5.2, která přináší mimo jiné i podporu virtualizace aplikací.

 

Virtualizace je zajištěna doplňkem Docker. Jedná se o aplikační vrstvu zpřístupňující databázi virtualizovaných aplikací https://hub.docker.com, s minimální námahou tak na svém úložišti rozběhnete třeba nějakou linuxovou distribuci.

Synology na CeBITu - Docker
Synology na CeBITu - Docker

Zástupce společnosti také prozradil, že do budoucna se počítá i s virtualizací samotného DSM. Proč? Protože někteří zákazníci nakupují výkonná úložiště, jejichž výkon pak chtějí přeprodávat svým klientům. V praxi by to tedy mohlo vypadat tak, že majitel úložiště bude mít k dispozici hlavní DSM s nainstalovaným Dockrem, v něm nainstaluje několik dalších DSM, omezí množství paměti RAM a výkon procesoru, přiřadí kapacitu disku a předá zákazníkovi virtuální NAS Synology se vším všudy.

Novinky se týkají také synchronizace cloudových úložišť a vlastního cloudového řešení Synology. Nově tak můžete nastavit třeba jednosměrnou synchronizaci složky nebo třeba šifrovat kompletně celý obsah na cloudech třetích stran – obsah ale bude čitelný pouze skrze NAS. Synology Cloud má také přepracovaného klienta pro desktopové operační systémy.

Synology na CeBITu
Synology na CeBITu 

Zálohování úložiště nyní bude mnohem chytřejší – u jednotlivých úloh můžete nastavit politiku udržování záloh do inteligentního režimu, kdy například první měsíc budete udržovat všechny zálohy, s přibývajícími zálohami však začne systém promazávat zálohy tak, že bude k dispozici jen jedna za týden.

Synology na CeBITu - zálohování
Synology na CeBITu - zálohování 

Další významnou změna čeká aplikaci Note Station – nově bude možné pořizovat poznámky přímo v okně Google Chrome (samozřejmě s nainstalovaným doplňkem), bude možné vytvořit screenshot celé stránky či konkrétního výběru, nebo uložit pouze text. Takto zpracovanou poznámku pak hned přiřadíte do kalendáře ke zpracování.

Synology na CeBITu - Note Station
Synology na CeBITu - Note Station

Byl pro vás článek přínosný?