Hlavní navigace

T-Mobile postaví další síť pro internet věcí. Využije technologii jako Vodafone

13. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Růžový operátor byl prvním, kdo nabídl zvlášť celoplošnou síť pro internet věcí. Spolu se společností SimpleCell na svých vysílačích nabízí Sigfox běžící v bezlicenčním pásmu 868 MHz. Na stejném běží i LoRa od Českých Radiokomunikací.

Vodafone šel jinou cestou, využívá technologii NB-IoT, která může běžet vedle LTE v pásmu 800 MHz. Tutéž nově nabídne i T-Mobile. Již spustil testovací provoz ve svém sídle v pražských Roztylech, v lednu pokryje okolí Mladé Boleslavi.

Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti Internetu věcí a k stávající síti Sigfox přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace,“ říká ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. „Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat,“ dodává.

Využití bude stejné jako u konkurence. T-Mobile by síť nabídl energetickým společnostem a vodárnám pro měření spotřeby. NB-IoT se hodí i pro monitoring dopravy, vzdálenou kontrolu zdravotnických pomůcek u pacientů, sledování domácích mazlíčků apod. Přijímače jsou energeticky nenáročné, takže i s jednou baterií vydrží několik měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?