Hlavní navigace

T-Mobile jako poslední oznámil termín vypnutí sítě 3G

19. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: T-Mobile
3G síť Vodafonu se již odmlčela, O2 bude vypínat postupně od května do listopadu, ale T-Mobile pořád nic. Svou síť ale neplánoval ponechat jako skanzen a dnes oznámil datum. 3G síť T-Mobilu končí na konci listopadu tohoto roku.

Dojde tak k dalšímu uvolnění frekvence 2100 MHz, kterou operátor přidělí k LTE a 5G. Síť 2G zůstane v provozu, fungují na ní (kromě GPRS či EDGE) hlavně hlasové služby. Vypnutí 3G má ovlivnit méně než jedno procento zákazníků, kteří si budou muset vyměnit SIM kartu, pořídit novější telefon, nebo ten současný využívat už jen na volání.

T-Mobile spustil síť 3G (UMTS) v roce 2009 a dosahoval rychlosti 14,4 Mb/s. „V dnešní době lidé očekávají rychlosti a kapacitu, na kterou již sítě 3G nestačí. Obměna technologií je proto nutná a nelze ji déle odkládat“ řekl Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile Czech Republic.

[twenty20 img1="210436" img2="210437" offset="0.5" before="Pokrytí 3G" after="Pokrytí LTE"]

Srovnání pokrytí 3G a LTE v síti T-Mobilu

3G končí i v dalších evropských zemích. Německý T-Mobile jej vypne už v červnu, český v listopadu. Vodafone a T-Mobile vypnou (či již vypnuli) svou síť víceméně naráz, O2 přistoupilo k postupnému vypínání – nejdříve Praha, za tři měsíce část Moravy a v listopadu zbytek Česka.

zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.