Hlavní navigace

T-Mobile má na prodejně humanoidního robota, který s vámi bude mluvit česky

25. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile dnes představil robota Pepper T-Dee v plně lokalizované verzi s nativní češtinou. Jeho úkolem je bavit návštěvníky, se kterými dokáže i komunikovat. Místo dřívějšího ovládání přes tablet ve své druhé verzi totiž reaguje i na hlas. Aktuálně je v něm naprogramováno na 250 frází a rozezná pět lidských emocí. Kromě toho si vás zapamatuje podle obličeje.

Potkat jej můžete následující měsíc v pražské prodejně T-Mobilu I. P. Pavlova. Kromě češtiny umí dalších 16 jazyků. Ve světě jich je v různých firmách asi 20 000, nejčastěji v maloobchodních prodejnách, ale například v Japonsku slouží pro objednávání sushi a usazování hostů v restauracích.

https://twitter.com/TPress_CZ/status/1088468447271497728?s=19

Radek Janíček, manažer podpory prodejen ve společnosti T-Mobile, řekl: „Zatím Peppera T-Dee testujeme na prodejně a reakce zákazníků jsou jen pozitivní. I pro kolegy je milým zpestřením. Nejprve si chceme vyzkoušet, kam až v jeho zapojení můžeme zajít. Až poté se rozhodneme, kolik jich v budoucnu pořídíme.“

Pepper T-Dee

Robot Pepper T-Dee byl vyroben ve Francii společností SoftBank Robotics, češtinu pak dodala lokální firma Adastra. Jeho proporce (výška 130 cm) odpovídá malému dítěti a okolní svět vnímá pomocí kamer, hloubkových senzorů, laserů, IR senzorů, sonaru, gyroskopu a několika dotykovými senzory. Na hlavě má dva reproduktory a čtyři mikrofony, v „očích“ pak trojrozměrné senzory. Dotykové senzory se nacházejí na rukou a hlavě.

Robot dokáže vyvinout rychlost 2 km/h, což je asi polovina rychlosti lidské chůze. Na akumulátor (795 Wh) vydrží 8 až 12 hodin a dokáže se sám připojit na nabíjecí stanici (jako chytrý vysavač).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.