Hlavní navigace

T-Mobile spouští v Česku síť 5G. Nabídne 11 smartphonů a pokrytí metra

26. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: T Mobile
Po O2 a Vodafone spouští v Česku komerční provoz 5G i třetí operátor. T-Mobile startuje 1. listopadu na 180 vysílačích v Praze (včetně části metra) a v Brně a do konce roku se má počet základnových stanic zdvojnásobit.

Pokrytí dalších měst bude následovat zřejmě až od nového roku. V rámci Brna jde o pokrytí zhruba poloviny města převážně na sever a západ od centra, Praha bude mít pokryto centrum a oblast jižního města. Metro bude pokryto na trase C v sedmi stanicích právě v oblasti Háje.

V prosinci už T-Mobile pokryje více než třicet stanice metra na všech třech trasách. Pod zemí už nabízí 5G také Vodafone, O2 zatím pouze na povrchu.

Pro vyzkoušení stačí standardní SIM karta s podporou LTE, ale samozřejmě musíte vlastnit 5G telefon. T-Mobile nabízí aktuálně dva smartphony s podporou 5G (Samsung Galaxy S20 Ultra 5G a Huawei P40 Pro), do konce roku jich bude mít v nabídce jedenáct.

pokryti 5g t mobile q4 2020 pokryti 5g t mobile q4 2020

T-Mobile bude (stejně jako Vodafone) provozovat 5G na frekvencích, které v současnosti využívá i pro 3G a LTE, tedy na 1800 a 2100 MHz s šířkou pásma 20, respektive 15 MHz. Frekvenční spektrum tedy bude sdílet a při současném použití LTE+5G má jít dosáhnout na rychlost 500 Mb/s.

 

zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.