Hlavní navigace

T-Mobile spustí Wi-Fi Calling. Doma se dovoláte i přes „wifinu“

4. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wi-Fi Calling je technologie, která vám umožní telefonovat i přes domácí Wi-Fi síť. Hodí se v budovách nebo podzemích, kde klasická mobilní síť má slabý signál, případně žádný. Wi-Fi Calling funguje jako VoIP volání, ale uživatel nemusí nic složitě nastavovat, instalovat a zůstane mu i stejné číslo.

Provoz je transparentní, při vytáčení čísla se zvolí ta nejvhodnější síť. Při výpadku Wi-Fi se hovor umí bez přerušení přepnout na LTE. Navzdory názvu podporuje také přenos SMS a MMS.

T-Mobile spustí Wi-Fi Calling
T-Mobile spustí Wi-Fi Calling (foto: Apple)

T-Mobile u nás bude první, kdo tuto technologii spustí. Momentálně probíhají interní testy, v následujících týdnech očekáváme komerční start. Wi-Fi Calling podporuje i HD Voice slibující lepší zvukovou kvalitu. „Po úspěšném spuštění Voice over LTE letos v květnu nyní představujeme další pokrokovou a pro zákazníky velmi užitečnou službu,“ říká Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací v T-Mobile.

 

VoLTE a Wi-Fi Calling spolu úzce souvisí. Také LTE je primárně datová síť, takže kvůli telefonii a zprávám se nad ní musela vybudovat zvláštní vrstva. Pro uživatele to nicméně neznamená, že Wi-Fi Calling jim bude hned fungovat. Stejně jako u VoLTE bude třeba kompatibilní telefon a softwarová aktualizace.

T-Mobile v současnosti podporuje VoLTE u iPhonu 6/6S (Plus), Samsungu Galaxy S5/S6/S6 Edge a Lumie 640. Rozšiřování Wi-Fi Callingu bude taktéž postupné.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?