Hlavní navigace

T-Mobile staví speciální síť pro internet věcí. Dostane ji do firem, nemocnic i domácností

11. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V květnu T-Mobile oznámil, že v Česko pokryje novou síť určenou pro M2M komunikaci (internet věcí). Od června do srpna ji testoval na čtyřech vysílačích, aby se přesvědčil, že nenastanou žádné technické problémy. Firma využívá bezlicenční pásmo 868 MHz a nízký vysílací výkon, přesto dle měření T-Mobilu dokáže nová síť koexistovat s těmi stávajícími bez rušení.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Síť se bude jmenovat Sigfox. Rozhodně nemá takovou kapacitu jako 2G/3G/LTE. Naopak, je velmi pomalá a omezená, ale na druhou stranu také úsporná. Baterie ve vysílajícím zařízení vydrží i deset let, v případě LTE by šlo o týdny, nanejvýš měsíce.

Pro krávy i auta

Sigfox slouží pro přenos krátkých zpráv o velikosti 12 bajtů a počítá se s maximálně 140 zprávami denně (jedna za 10 minut). Do jedné SMS se vejde 140 bajtů, ale i do oněch 12 bajtů lze zakódovat GPS souřadnice, binární odpovědi ano/ne a podobné krátké informace. Jednoduchá síť totiž bude propojovat jednoduchá zařízení a čidla.

Jedno takové může být na parkovacích místech. Detektor pozná, že auto odjelo, vyšle se signál na tabuli, kde nově přijíždějící řidiči uvidí, kde je volno. Sigfox může propojit senzory ve firmách nebo domácnostech s bezpečnostními složkami. Čidlo uvidí pohyb, rozpozná rozbité okno, a tak zašle zprávu.

Využití k trackingu vozůVyužití k trackingu vozů
Využití k trackingu vozů

Krátké zprávy budou sloužit také na průběžné trasování vlaků nebo nákladních vozů. T-Mobile by technologii rád dostal do elektronických knih jízd. Sigfox zmiňuje také použití v běžných automobilech (eCall), zdravotnictví, výrobních závodech, případně sledování pohybu zvířecích stád. Využívat je mohou energetické společnosti pro „opisování“ plynu, elektřiny nebo vody.

 Monitoring parkovacích míst
Monitoring parkovacích míst

Dle Intelu je už dnes k internetu připojeno 15 miliard různých zařízení, ale v roce 2020 to bude 200 miliard. Na jednoho člověka připadne asi 30 zařízení a zdaleka to nebudou jen počítače. V tzv. smart/connected cities bude všechno propojeno se vším.

Pokrytí celého Česka

Sigfox funguje na frekvenci 868 MHz a pracuje s vysílacím výkonem 25 mW. Wi-Fi může využívat až čtyřikrát tolik. I přes papírově slabý výkon dokázal T-Mobile zachytit zprávu z Prahy až na Sněžce vzdálené 120 km. Byla k tomu nicméně potřeba přímé viditelnosti. V městských zástavbách má být dosah od 3 do 10 kilometrů, na venkově v ideálních podmínkách až 50 km.

Dosah sítěDosah sítě
Dosah sítě

T-Mobile počítá, že ke kompletního pokrytí bude potřebovat minimálně 350 vysílačů. Ty umístí na věže, odkud už vysílá stávající mobilní sítě. V pilotním testu operátor zjistil, že zprávy jsou spolehlivě doručeny i za špatných rádiových podmínek, stačí, aby místo bylo pokryto více vysílači. Doručení zprávy trvá od jedné do tří sekund. Během příštího roku začne pokrývat další místa a spustí komerční provoz.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?