Hlavní navigace

T-Mobile začne už příští rok prodávat telefony s eSIM. Klasické karty zmizí do 10 let

9. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v létě se asociace operátorů sdružených pod GSMA dohodla, že společně vytvoří nový standard eSIM, který by nahradil stávající SIM karty. eSIM by byl programovatelný čip umístěný přímo v koncových zařízeních. Uživatel by již do telefonu, tabletu, modemu či jiných produktů nemusel nic vkládat, ale operátora by si zvolil elektronicky.

Klasické SIM karty podle T-Mobile zmizí do 10 let
Klasické SIM karty podle T-Mobile zmizí do 10 let (foto: Pixabay)

Tuzemský T-Mobile, který se na vývoji eSIM podílí spolu s mateřskou společností Deutsche Telecom, tvrdí, že první produkty s eSIM nabídne už v roce 2016. Operátor chce eSIM příští rok testovat i v telefonech, ale technologie se nejspíš nejdříve rozšíří v produktech pro internet věcí. S ní má T-Mobile velké plány, staví pro ni dokonce speciální síť Sigfox.

 

V příštím roce uvedeme první telefony s eSIM, masivní rozšiřování této technologie očekáváme v letech 2017 a 2018,“ říká Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile, a dodává: „Konvenční plastové SIM karty se podle našeho názoru přestanou používat do deseti let, což krom jiného přinese zlepšení zákaznické zkušenosti a zvýšení spolehlivosti mobilních zařízení.

Mateřský Deutsche Telekom již eSIM provozuje s USA a Británii. Jde ale o proprietární čip Apple SIM, kterou cupertinská společnost nasadila do tabletů. Řešení GSMA bude otevřené všem operátorům. Avšak princip je shodný. Integrovaný čip je připraven na naprogramování. Do které sítě a se kterým operátorem se připojí, to si uživatel zvolí v menu přístroje.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?