Hlavní navigace

Tablet s Ubuntu okopíroval Windows 8. A taky několik prvků z webOS

20. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem se včera ze zvědavosti podíval na video, kde Mark Shuttleworth představuje tablet s Ubuntu, tedy s jednou z nejslavnějších a nejpoužívanějších linuxových distribucí, ihned při představování novinek mě zarazilo, že velkou část z nich znám. Odkud? Z Windows 8. Můžete se na vlastní oči přesvědčit níže. Osobně nemám nic proti, když mezi sebou výrobci přeberou nějaký nový způsob ovládání, nebo okopírují jiný prvek, ale jedině s tím, že jej vylepší dle vlastní vize. I tak funguje inovace. Někdo něco vymyslí, jiný to vezme a zlepší. (Nebo ho klepne přes prsty patentový úřad.)

Nepřehlédněte: Po Ubuntu for phones představil Canonical i Ubuntu pro tablety

Jednou ze stěžejních vlastností nového operačního systému je multitasking. Nebavíme se ale o oknech, Ubuntu pro tablety přirozeně nabízí upravené dotekové rozhraní. Tahákem je běh dvou dotekových aplikací vedle sebe. Troufám si tvrdit, že ve formátu jedna ku jedné takový multitasking nabízí Windows 8. Pamatujete na to, jak chytnete dělící čáru a jednu aplikaci roztáhnete, čímž tu druhou zmenšíte? Ubuntu mechanismus okopírovalo. Podobně se Shuttleworth chlubí webovými aplikacemi.

 

Vedle nativních aplikací můžete provozovat webové, což stejně tak umožňuje Internet Explorer pro Windows 8. Stránku připnete k Úvodní obrazovce a ačkoli se při práci vlastně nacházíte v prohlížeči, můžete s webovou aplikací pracovat na celé ploše displeje. Pakliže je přizpůsobena dotekovému ovládání, jako například Gmail, ani vám to nepřijde divné, ale naopak docela přirozené. Linuxový operační systém rovněž obsahuje integrované sdílení. Beru, že sdílení se postupně objevuje v podstatě všude. I to je ale docela charakteristická vlastnost Osmiček.

Právě v nich, můžete sdílet v podstatě cokoli, s kýmkoli. Nezáleží přitom na aplikaci, kterou zrovna používáte. Dokonce i podoba panelu pro sdílení okatě připomíná ten ve Windows 8. Současně v novém Ubuntu pro tablety vidím pár podobností s webOS, jehož zdrojový kód byl otevřen poté, co firma HP vývoj a prodej zařízení s tímto systémem zabila. Například lišta s aplikacemi docela připomíná vysouvací lištu, kterou jste jednoduše vytáhli a zvolená aplikace (tj. ta, na níž jste přiložili prst) se tím spustila.

Je tu ještě jedna myšlenka, kterou chtěl Palm – a později HP – převést do praxe. Pakliže vlastníte mobil i tablet se stejným systémem, můžete dotekem obou přístrojů například hovor, případně jinou aplikaci, převést z jednoho zařízení na druhé. Ve webOS bylo rovněž velmi podobné vyhledávání. Políčko na hlavní obrazovce funguje tak, že do něj začnete psát a ono vám nabízí aplikace nebo různé jiné akce. Nemusíte tak nutně otevírat samotnou aplikaci, ale raději si najdete obsah, jenž žádáte. Aplikace pak otevře případně s ním.

A konečně, v Ubuntu můžete pozorovat využití dotekového ovládání na maximum. Některé položky, například příchozí zprávy v centrálním uzlu, jednoduše tažením do strany odstraníte ze seznamu, pakliže jste je již např. četli. A kde že jsme tohle viděli? Ve velkém tento způsob ovládání využíval několik let starý webOS. (Který mimochodem dokazuje, že se jedná o nedoceněný produkt, se spoustou skvělých myšlenek. I po letech má co nabídnout. Škoda, že to kdysi nevyšlo s hardwarem.)

Ubuntu přináší rovněž několik vlastních novinek, z větší části ale připomíná produkt slepený z jiných operačních systémů. Z pohledu uživatele to přirozeně není nic proti ničemu. Pokud se to bude dobře používat, tím lépe.

Zdroj: Ubuntu

Byl pro vás článek přínosný?