Hlavní navigace

Také vám ve Windows každý den několikrát problikne neznámé okno? Máme řešení

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve Windows se již více než měsíc vyskytuje chyba nebo chybně nastavená funkce, která způsobí, že každou hodinu na zlomek sekundy problikne okno s příkazovou řádkou. Překryje přitom i všechna ostatní okna. Není to žádný škodlivý malware, ale špatně zvládnutá úloha Microsoftu. A není to zřejmě chyba Windows, nýbrž Office (konkrétně verze 2016). Pokud se vám podaří sejmout screenshot jako mě, uvidíte tohle okno.

Tahle obrazovka problikne každou hodinu Tahle obrazovka problikne každou hodinu

Fórum Microsoftu nebo Reddit už jsou plné stížností i rad, jak se procesu s názvem OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration vyhnout. Odinstalace Office 2016 by to samozřejmě zajistila, ale jako vhodné řešení to není.

Co tedy dělat? Jsou minimálně tři možnosti.

Zakažte/odstraňte úlohu

Přes nabídku Start vyhledejte a spusťte Plánovač úloh. Ve stromu vlevo jděte do složky Microsoft | Office a v názvu událostí najděte OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration. Je tam dvakrát. Jednou se objeví po přihlášení uživatele, druhá položka událost spustí každou hodinu. Pokud na položky kliknete pravým tlačítkem a vybere Zakázat nebo Odstranit, problém zmizí. Úloha má „aktualizovat relevantní data Office“, ale po jejím zrušení se kancelářský balík chová normálně.

Úlohu OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration můžete zakázat nebo smazat Úlohu OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration můžete zakázat nebo smazat

Nechte to na dobu nečinnosti

Pokud úlohu nechcete zakazovat (máte-li strach, že je opravdu užitečná), můžete ji spustit jen v době nečinnosti. Nastavuje se to ve Vlastnostech, konkrétně v kartě Podmínky (viz screenshot).

Případně ji nastavit, aby se prováděla jen v nečinnosti Případně ji nastavit, aby se prováděla jen v nečinnosti

Alternativní řešení

Pomoci by měla ještě jiná finta. Úloha se standardně spouští s uživatelským typem účtu (Users), ale pokud poběží se systémovými právy, uživatele nebude okno obtěžovat. Proces se spustí na pozadí. Ve Vlastnostech úlohy proto klikněte na Změnit uživatele nebo skupinu.

Nebo ji necháte provádět systémovými právy Nebo ji necháte provádět systémovými právy

Do textového pole napište system, klikněte na Kontrola názvů a dejte OK.

Zadejte system a klikněte na Kontrola názvů Zadejte system a klikněte na Kontrola názvů

Hotovo. Úloha už využívá systémový účet.

Hotovo Hotovo

Byl pro vás článek přínosný?