Hlavní navigace

Také Vodafone postaví vlastní síť pro internet věcí. NB-IoT bude stát vedle GSM či LTE

30. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Síť pro internet věcí už v Česku staví T-Mobile (SigFox) a České radiokomunikace (LoRa), příští rok navíc dostanou konkurenci od Vodafonu. Ten na rozdíl od zmíněných společností nevyužije bezlicenční pásmo 868 MHz, ale jeho síť poběží v licencovaném pásmu určeném pro GSM nebo LTE, nabízí se tedy frekvence 800 či 900 MHz. Osobně bych si vsadil na tu druhou.

Vodafone postaví síť na technologii NB-IoT
Vodafone postaví síť na technologii NB-IoT

Využije přitom technologii NB-IoT (Narrow Band – Internet of Things). Ta klasickým sítím sebere jeden 200kHz kanál. NB-IoT funguje v half duplex režimu, takže přes jeden kanál lze komunikovat oběma směry, nikoliv však současně. Pro použití v internetu věcí to ale není problém. Zajímavé je, že oproti GSM nebo LTE má NB-IoT až o 20 dB lepší signál, což by znamenalo až sedmkrát lepší pokrytí a prostupnost překážkami.

 

Právě s těmi se nová síť musí potýkat nejvíce. Síť je určená například pro odečty energií, takže signál bude muset projít třeba přes několik zdí do sklepa. Vodafone vidí potenciál i pro monitoring dopravy, vzdálenou kontrolu zdravotnických pomůcek u pacientů, sledování domácích mazlíčků apod. Protože NB-IoT nabízí rovněž zpětný kanál, může se používat i pro vzdálené ovládání.

Vodafone začne s testováním nové sítě již letos na podzim. Komerční start plánuje na příští rok. NB-IoT vybudují i další mezinárodní pobočky Vodafonu. Již dnes probíhají testy v Turecku a Španělsku.

Zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?