Hlavní navigace

Takto vypadá Brno v noci. Město na pár hodin vypnulo veřejné osvětlení a výsledkem je letecká mapa

28. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Minulý měsíc zhaslo v Brně veškeré veřejné ovětlení. Sice jen na tři hodiny, ale během té doby stihlo celé město nafotit snímkovací letadlo TopGisu. Brno v noci není zcela černé, i přes vypnuté osvětlení řada budov a komunikací stále svítí a je to na snímcích vidět. Některé více než jiné…

Snímkování proběhlo 10. dubna v čase mezi 0:30 a 3:30. „Díky“ právě probíhajícímu nouzovému stavu komplikace nezpůsobily vypnuté lampy žádné problémy. Na noční mapě je pro snazší orientaci zvýrazněn reliéf budov i silnic.

[twenty20 img1="213285" img2="213286" offset="0.5"]

[twenty20 img1="213287" img2="213288" offset="0.5"]

[twenty20 img1="213289" img2="213290" offset="0.5"]

Vedle města a TopGisu se na snímkování podíleli i odborníci z Vysokého učení technického. „Zhasnutím veřejného osvětlení se jas snížil asi o 45 %. Není to moc, ale musíme uvážit i to, že veřejné osvětlení se reguluje a v nočních hodinách již nebylo na 100 % večerního maxima. Ukázalo se, že úroveň nočního světla více ovlivňují subjekty mimo správu města Brna. Bude nás zajímat, kolik z nich je dominantních a které to jsou. Na ty bychom se pak chtěli zaměřit v dalším měření,“ shrnuje některá z dat Petr Baxant z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Výběr výrazného osvětlení:

Autoservis a benzínka
Autoservis a benzínka
Osvětlení billboardu u Husovického tunelu
Osvětlení billboardu u Husovického tunelu

Pro zajímavost, umělé nasvícení hradu Špilberk je asi 20× silnější než přirozený osvit měsícem v úplňku (asi 3500 cd/m²). Celou mapu si můžete prohlédnout přes odkaz brno.cz/nocni-brno.

Brno v Noci Brno v Noci (zdroj: brno.cz)

Město tím získalo cenné snímky světelného smogu, které mají sloužit i jako podklady pro budoucí plánování veřejného osvětlení města. Navzdory výsledkům ovšem nyní město provádí instalaci osvětlení cyklostezky vedoucí lesem…

Galerie:

Areál VUT
Areál VUT
Špilberk
Špilberk
Vaňkovka
Vaňkovka
Vozovna
Vozovna

zdroj: Město Brno, VUT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.