Hlavní navigace

Taktování mobilních GeForce zase nebude. Nvidia ho prý zakazuje v BIOSu

3. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste se zaradovali, že v případě zakázaného taktování mobilních GPU Maxwell zafungovala síla veřejného mínění a přiměla Nvidii k odvolání tohoto restriktivního opatření, máme pro vás zase špatnou zprávu. Nvidia sice ohlásila, že možnost přetaktovat tyto grafiky do ovladačů zase vrátí, už se ale nepochlubila tím, že jej zároveň znemožní na jiné úrovni – v BIOSech karet. Za chvíli tak uživatelé herních notebooků budou zase tam, kde byli.

Nvidia totiž údajně v nových várkách karet dodávaných na trh začala používat firmware, který taktování neumožní, i pokud použijete starší ovladač, nebo nový, v něž je taktování opět povoleno. Uživatel fóra TechInferno, který o věci informoval, to okomentoval tak, že návrat taktování do ovladače je asi jen prázdné gesto, které má uchlácholit veřejnost, aby Nvidia neměla během právě bežící konference GDC 2015 špatnou publicitu.

Zákaz taktování byl původně obhajován tím, že notebooková GPU na něj nejsou stavěná a při provozu by mohlo dojít k jejich poškození z důvodu zvýšeného příkonu a zahřívání. Když nicméně Nvidia přislíbila návrat této funkce, zdálo se, že přání uživatelů tato rizika podstupovat akceptuje. Teď to ovšem vypadá, že možnost přetočit mobilní GPU zůstane jen těm uživatelům, kteří GPU koupili dříve, a noví majitelé mají smůlu, jelikož u jejich karet už ho BIOS neumožní. Nepostihne je pravda odebrání funkce, kterou notebook měl v okamžiku koupě, oproti předchozím zákazníkům ale v určitém směru ochuzeni budou.

Nvidia otáčí: přetaktování mobilních Maxwellů opět umožní
Do ovladačů se sice možnost taktovat vrátila, Nvidia ji ale prý pro změnu zatrhla pomocí BIOSu

Pro zájemce o taktování v grafiky v notebooku ale jedna možnost zůstane. Výrobcům notebooků totiž bude povoleno mobilní GeForce přeflashovat a jejich BIOSy pozměnit. Budou tedy moci na kartách možnost přetaktování opět povolit. Vzhledem k riziku poškození to asi všechny firmy neučiní, minimálně část výrobců se ale jistě bude chtít zavděčit a GPU na svých herních strojích odemkne (otázka je, zda z toho neudělají luxusní příplatkovou „funkci“).

 

Tento krok už ohlásilo MSI, které podle slov svých zástupců nehodlá bez ohledu na politiku Nvidie možnosti taktování měnit. Takže minimálně v těchto noteboocích má být možnost přetaktovávat zachována. Ovšem zároveň si společnost vyhrazuje právo neuznat reklamace v případě závad, které zapříčinil provoz mimo specifikace.

    Nvidia GeForce GTX 980M
Nvidia GeForce GTX 980M

Potíž budou mít ti uživatelé, kteří si koupí notebook od výrobce, jenž BIOS neupraví, případně pokud svépomocí upgradují modul MXM. Zatímco výrobci notebooků mohou do BIOSu zasáhnout, běžný uživatel nikoli, neboť flashovací utilita odmítne modifikový firmware nahrát. Přechodně by ovšem mohlo fungovat nahrání oficiálního BIOSu z doby, než bylo přetaktování znemožněno. Což ale bude možné jen u těch GPU, která budou se starou verzí kompatibilní. U nových modelů, které takový BIOS nikdy neměly, bude pochopitelně problém.

Zdroje: KitGuru (1, 2), TechInferno (fórum), PC Games Hardware

Byl pro vás článek přínosný?