Hlavní navigace

TCBurner: vypalujeme přímo v Total Commanderu

25. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Total Commander jistě není třeba nějak blíže představovat nebo popisovat. Tento správce souborů je důvěrně známý jak těm, kdo jej používají, tak ostatním, kteří o něm třeba jen slyšeli. V současné době jde o jednoho z nejúspěšnějších programů pro práci se soubory v prostředí Windows.

Jeho systém doplňků umožňuje přidávat další funkce. Jednou z nich může být například vypalovací pomůcka TCBurner, která umožní vytvářet CD a DVD přímo z prostředí Total Commanderu. To je velice pohodlné - nemusíte spouštět žádný další program a příprava projektu se podobá kopírování souborů.

TCBurner a instalace do Total Commanderu

Vypalovací doplněk TCBurner si stáhněte ve formě balíčku tcburner093.rar z webových stránek jeho  výrobce, Tiamat Software-Entwicklung. V Total Commanderu se přepněte do složky, do které jste balíček stáhli, a umístěte na něj kurzor.

Nyní stiskněte klávesu Enter nebo na balíček poklepejte. Total Commander automaticky zjistí, že si prohlížíte balíček s rozšířením a nabídne jeho instalaci. Tu tedy potvrďte, chvilku počkejte a potvrďte hlášení se seznamem aktuálně nainstalovaných doplňků.

Nastavení TCBurneru

Vypalovací nadstavba je dostupná, stejně jako případné další doplňky, které do Total Commanderu nainstalujete, prostřednictvím tlačítka pro prohlížení sítě. Po kliknutí na něj byste měli vidět zástupce s názvem CD/DVD Burner. Přejděte do něj, jako by se jednalo o běžnou složku a uvidíte nastavení a funkce určené k vypalování.

V duchu včerejšího článku, kde byla zmíněna nutnost pravidelných aktualizací, vám hned na začátku připomínám, že ověření dostupnosti nové verze TCBurner můžete provést spuštěním příslušného zástupce.

Pokud se vám nenastavila čeština, poklepejte na Nastavení a v okně na záložce Systém si v nabídce Lokalizace vyberte české locale. Doporučuji zkontrolovat, že na záložce Zápis je zapnuta ochrana zásobníku proti přetečení (zabrání znehodnocení média, pokud počítač bude během vypalování na chvíli zaneprázdněn).

Nastavení uložte tlačítkem OK a můžete začít vypalovat. Předtím se ještě můžete podívat na informace o své vypalovací mechanice a prohlédnout si, co všechno o ní program zjistil - například jaké typy médií je schopna vypalovat.

Vypalujeme data a hudbu

V nabídce vypalovacích funkcí otevřete vypalování datového disku nebo média s hudbou. Tam, kde by v Total Commanderu bylo běžně vidět několik souborů a složek, je na prvním místě zobrazena zbývající volná kapacita média a možnost zadání názvu disku. Jednoduše na něj poklepejte a zadejte jej.

Nyní z opačného panelu nakopírujte buď datové soubory, nebo hudbu do projektu. Postupujte úplně stejně jako při kopírování souborů do složek, tedy označte je, stiskněte klávesu F5 a potvrďte. Odhad volného místa se upraví, objeví se funkce pro vymazání projektu (odstranění souborů, které jste do něj přidali), vypálení média a vytvoření souboru ISO.

Poklepejte na zástupce Vypálit médium, zkontrolujte jmenovku disku a zapněte kontrolu vypáleného média. Tím zajistíte ověření toho, jestli je vytvořený disk opravdu čitelný. Vypalování pak odstartujete klepnutím na tlačítko Zápis.

Další funkce TCBurneru

Vypalování hudby i dat probíhá podobně. Totéž platí pro další vypalovací funkce TCBurneru. S jeho pomocí totiž můžete vypálit připravenou strukturu DVD Videa. Musíte si ji samozřejmě předem připravit v nějakém jiném programu.

TCBurner dovede vytvářet i vypalovat soubory ISO. Pokud nevíte, k čemu jsou dobré a jak je můžete využít v jiných vypalovacích programech, doporučuji vám přečíst si článek Jak vypálit soubor ISO?.

Hledáte-li jednoduchý vypalovací program, který v podstatě zvládá vše, co od podobného nástroje můžete pro běžné používání chtít, pak TCBurner vyzkoušejte. Je zdarma, na druhou stranu potřebujete Total Commander, který je placený produkt. Ale pokud jej již používáte, pak je jeho rozšíření o vypalovací doplněk zajímavou volbou.

Byl pro vás článek přínosný?