Hlavní navigace

Tchaj-wan zakázal prodej smartphonů Huawei. Výrobce totiž ostrov označil za součást komunistické Číny

17. 11. 2019

Sdílet

Huawei má další problém, tentokrát si jej ale způsobil sám. A je jedno, jestli schválně či omylem. Výsledkem je, že Tchaj-wan (Čínská republika) zakázal prodeje smartphonů P30, P30 Pro a Nova 5T na svém území. Po posledním softwarové updatu (10.0.0.168) těchto telefonů je totiž při výběru časové zóny hlavní město Tchaj-Pej označeno jako Čína (Čínská lidová republika). Úplně stejně jako třeba Peking. Huawei tak v podstatě zařadil samostatný Tchaj-wan pod Čínu, která si jej od konce v roce 1949 občanské války nárokuje. Před komunistickou armádou Mao-ce-tunga byli nacionalisté vytačeni na Tchaj-wan, kde založili Čínskou republiku. Postupem času však většina zemí hlavně kvůli obchodním vazbám uznala za následovníka pevninskou Čínskou lidovou republiku. Tchaj-wan uznává 15 zemí světa včetně Vatikánu.

ČLR vs. Čínská republika
ČLR vs. Čínská republika
Lhasa v Tibetu, ten se ovšem bránit ukončením prodejů nemůže
Lhasa v Tibetu, ten se ovšem bránit ukončením prodejů nemůže
Město na Krymu, bez označení státu
Město na Krymu, bez označení státu

Podobně „chybně“ je to například i u města Lhasy. Zkušebně jsem se podíval na časové pásmo pod Simferopolem, který leží na Krymu a u něj pro jistotu označení země chybí. Jako u jediného města v celém dlouhém seznamu – výrobce si zřejmě nechce naštvat ani jednu zemi z tohoto konfliktu.

Huawei dlouhodobě tvrdí, že není napojen na čínskou vládu, tento krok však jejich tvrzení nepomáhá. Označení Tchaj-Peje jako součástí pevninské Číny je vidět i na telefonech v Evropě.

Národní komise pro telekomunikace tak nařídila prodejcům v zemi tyto modely přestat prodávat do doby, než dojde k nápravě. Zákaz platí od čtvrtka. Událost označila za narušení národní důstojnosti.

Přestože Čína je mnohem větší a všichni tam mají své továrny, tak pokud bychom porovnali technologické společnosti (se kterými se na Cnews setkáváme) v obou zemích, vychází to následovně:

Tchaj-wan: Acer, Asus, Adata, AOC, Apacer, Asrock, AU Optronics, BenQ, Cooler Master, D-Link, Foxconn, FSP, G-Skill, Gigabyte, Lian-Li, MediaTek, MSI, QNAP, Realtek, Silicon Power, SilverStone, Synology, Transcend, TSMC, UMAX, VIA, Zyxel.

Čína: HiSense, Huawei, Honor, Lenovo, TCL, Changhong, Meizu, TP-Link, Xiaomi, ZTE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.