Hlavní navigace

TCL předběhlo LG a je druhým největším výrobcem televizorů na světě

26. 8. 2019

Sdílet

TCL patří k největším výrobcům televizorů, přičemž Číňani už prý předběhli i LG. V některých žebříčcích jsou stále třetí, ale pod TCL spadá i značka Thomson. Když se započtou i její prodeje (a podle některých zdrojů i bez nich), je TCL druhým největším výrobcem televizorů. Za minulý rok vyrobila 28 milionů televizorů a drží tržní podíl necelých 11 procent. První zůstává Samsung, LG je těsně třetí a na čtvrtém místě je s větším odstupem HiSense.

TCL už převzalo více známých značek, například Alcatel, BlackBerry či Palm. Své špičkové televizory ale neschovávají za západní značkou, prodává je s vlastním logem. V žebříčku však zanikají značky jako Philips (TP Vision) či Panasonic.

TCL 2018 zdroj statista com TCL 2018 zdroj statista com

Podle jiné statistiky (která ale nezahrnuje celý rok) je však za rok 2018 TCL stále třetí a i další výrobci mají jiné pořadí. Zřejmě jde i o to, že základní levné řady značkových výrobců často vyrábí někdo úplně jiný, nejčastěji některá z čínských firem. A tím se samozřejmě nikdo nechlubí, přitom jejich prodeje budou řádově větší než u high-endu.

Zdroj: AVC, data za počátek roku

Statista a IHS jsou důvěryhodné zdroje, takže TCL zřejmě opravdu bude druhým největším výrobcem televizorů, jen tabulka prodejů (shipments) pak vypadá trochu jinak. TCL si vyrábí téměř vše sami, což výsledkům také pomáhá. Celkově se za rok prodá okolo 300 milionů televizorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.