Hlavní navigace

Byli jsme se podívat v továrně TCL. U Varšavy vyrábí desetinu své produkce televizorů

23. 12. 2019

Sdílet

Společnost TCL se stala po Samsungu druhým největším výrobcem televizorů. Nyní expanduje konečně i do Česka a kromě levných modelů u nás začala prodávat i špičkový X10 s obrazovkou typu miniLED. Byli jsme se podívat v jejich evropské fabrice kousek od Varšavy.

V nenápadném městečku Żyrardów hodinu cesty od Varšavy stojí továrna, ve které se každý rok vyrobí desetina světové produkce firmy. Původně se zde vyráběly televizory Thomson (ty staré, s katodovou trubicí), ale od roku 2007 jsou tyto výrobní linky součástí čínské společnosti TCL. TCL ročně vyrobí zhruba 36 milionů televizorů, z toho desetina projde právě tudy. Továrna má pět produkčních linek a je schopna na zakázku montovat i televizory jiných značek (které se tím příliš nechlubí). Primárně ale slouží pro výrobu televizorů TCL pro evropský trh a částečně i pro Severní Ameriku. Kapacita skladu je zhruba 11 tisíc palet, na každou se vejde (podle úhlopříčky) přibližně 10 až 15 televizorů. Navíc v listopadu tu padl rekord – 310 tisíc vyrobených televizorů za měsíc.

Výroba televizorů začala v roce 1997
Výroba televizorů začala v roce 1997
Při převzetí TCL přijel i čínský prezident
Při převzetí TCL přijel i čínský prezident
Fabrika TCL
Fabrika TCL

Výrobní linka

Na začátku montáže jsou krabice s obrazovkami, které jsou již namontované v prázdném šasi. Takto přijede paleta z Číny z továren ve městech Chengdu a Huizhou. Tento prefabrikát je již ve finální krabici, ze které jej dělníci vyndají, na produkční lince sundají kryt, namontují elektroniku a ostatní díly, otestují a zase smontují a vrátí do původní krabice (kvůli ekologii).

Z Číny přijedou displeje ve finálních krabicích
Z Číny přijedou displeje ve finálních krabicích
Vyrábí se zde všechny aktuální modely
Vyrábí se zde všechny aktuální modely
Šasi s displejem a krabice se součástkami se pošle na pás
Šasi s displejem a krabice se součástkami se pošle na pás

Ke každému šasi patří i box s ostatními díly, který spolu s televizorem putuje po pásu. Přidání každého dílu je vždy potvrzeno do počítače, takže kdyby na konci něco chybělo, systém odmítne krabici zabalit a expedovat.

Každý televizor projde tzv. high-voltage testem a hammer testem, při kterých se testuje správná funkčnost. Hammer test spočívá v tom, že člověk u pásu drží gumovou palici, kterou pobouchá záda televizoru, čímž se zjistí případné špatné kontakty. U každého kusu se také kalibruje gamma.

Hammer test
Hammer test
High Voltage test
High Voltage test
Drop test
Drop test

Televizor se na závěr zabalí a je určen pro expedici. Náhodně se ale vybírají kusy (asi 3,5 % produkce), které projdou automatickým testem na funkčnost. Každý stý televizor projde ještě plným testem, kdy jej pracovníci znovu rozbalí, nainstalují a kompletně vše vyzkouší.

Protože se zde vyrábějí i televizory určené pro Spojené státy, mají zde i konvertor napětí a síťové frekvence na hodnoty 110 V a 60 Hz. Důvod, proč to mají Američené jinak, pochází už z dob soupeření Nikoly Tesly a Thomase Edisona.

Konvertor na americké napětí a frekvenci
Konvertor na americké napětí a frekvenci
Testovací centrum
Testovací centrum
Napájecí díl
Napájecí díl

V zázemí továrny jsou místnosti určené pro zátěžové testy. Jedna funguje skoro jako sauna s teplotu 40 °C, a pokud je to třeba, lze měnit i vlhkost. Jiná zase umožňuje testovat změnu teplot od −4 do 40 °C, neboť teplotní skoky vadily televizorům vždy. Když si nějaký koupíte, vezete jej domů a venku mrzne, neměli byste jej doma hned zapínat. To je známá poučka, na kterou ale lidé moc nehledí.

Základní deska
Základní deska
A ještě zabalit
A ještě zabalit
Sklad pojme 11 tisíc palet
Sklad pojme 11 tisíc palet

Je zde i mašina na drop test, při kterém se nastaví výška, ze které se poté nechá krabice spadnout. Další je vibrační deska, která s televizory třepe. Spíše nepoužívaná je zde pak i plošina, která simuluje, při jakém náklonu plochy krabice spadne.

QLED s 15 tisíci diodami

TCL vyrábí běžné LCD televizory, ale také modely s panelem typu QLED. Tuhle technologii známe spíše od Samsungu, ale nejde o proprietární technologii jednoho výrobce. Vlastně i Triluminos od Sony bylo něco podobného. Konkurence však vsadila na OLED, takže QLED je nyní záležitost pouze Samsungu a právě TCL (případně i HiSense), kteří jej částečně spolu a částečně nezávisle vyvíjejí.

TCL má ale i technologii miniLED, která činí jeho vlajkovou loď – televizor X10 unikátním. Zatímco QLED je přidaná vrstva organického materiálu, který výrazně zlepšuje barevnost, miniLED znamená přiblížení se k OLEDu v kontrastu, přičemž neztrácí ani v barevnosti. MiniLED a QLED se navzájem nevylučuje a X10 má oboje.

Místo běžného podsvícení obrazu stovkami diod (Direct LED) je použito 15 360 diod rozdělených do 768 zón. Při lokálním stmívání (local dimming) to potom znamená potlačení halo efektu a téměř dokonalý kontrast, protože lze ovládat jas velmi malé plochy (zhruba 5 × 7 cm) nezávisle na ostatních.

Samozřejmě by šlo nacpat za obrazovky ještě více LEDek, zkouší to hlavně Samsung, ale kromě toho, že by se tím zrušila prakticky jediná výhoda OLEDu, je to extrémně drahé.

Na začátku je obří skleněná deska

Displeje si TCL vyrábí v Číně. V aktuální jedenácté generaci se vezme jedna deska o velikosti zhruba 3 × 3,5 metry a rozřeže se na osm 65" nebo šest 75" budoucích obrazovek. Ale třeba také na dvě 130" obrazovky. Pro menší úhlopříčky se používá menší deska. Displej je na dnešních televizorech to nejdražší.

Televizory TCL, alespoň ty s Androidem, obsahují čip Realtek. Jako obrazový procesor slouží Novatek. Zde je tak rozdíl proti známějším značkám, které si obrazové čipy vyrábějí samy.

X10: Nejlevnější vlajková loď

V testovací laboratoři polské továrny vedle sebe stály tři televizory: Samsung Q90R, LG C9 a TCL X10. Tedy celkem dobrá sestava dvou konkurenčních televizorů s panelem QLED a vedle nich OLED. Všechno špičkové televizory, přičemž TCL si troufá na nejvyšší příčku.

Součástí televizoru je soundbar Onkyo (značka patřící pod TCL) s podporou Dolby Atmos. Tento standard přináší prostorový zvuk i pro menší počet reproduktorů a obejde se i bez zadních reproduktorů. Samozřejmostí je certifikovaná podpora DVB-T2 a novější standard HbbTV 2.0.

Pro jednoduché otestování pomocí naší kolorimetrické sondy ve filmovém režimu jsem naměřil kontrast téměř 6000 ku 1. Případně nekonečný, pokud jsem neměřil těsně vedle sebe. Jas dosahuje hodnoty 1100 nitů (na malé ploše) a vyvážení bílé je perfektní i bez jakékoliv kalibrace. Křivka gama je skvěle vyvážené už od 20 % jasu.

TCL X10 barvy3
TCL X10 barvy3
TCL X10 sonda bila
TCL X10 sonda bila
TCL X10 sonda gama
TCL X10 sonda gama
TCL X10 sonda gamut
TCL X10 sonda gamut

Samozřejmě jsme mohli dostat na vyzkoušení prověřený kus, ale naměřené hodnoty vypadají velmi dobře. Standardy HDR podporuje televizor všechny, jejich vnímání je ale trochu subjektivní a každému se může líbit něco jiného.

Při přímém srovnání zmíněných televizorů vedle sebe je vidět velká slabina OLEDu, a tou je odrazivost. Černá je sice dokonalá, ale televizor působí trochu jako zrcadlo, a to i v tmavé místnosti. Podobně je na tom ale i televizor X10, který toho vedle vcelku matného Samsungu Q90R odráží více. Ne tak moc jako u LG, ale je to poznat. Podle zástupců TCL je to schválně, Samsung má výraznou antiodrazivou vrstvu, kterou TCL nepoužilo z důvodu, že by mohla kazit přesnost barev. Osobně mi ovšem vadí více ona lesklost a odrazivost.

TCL Varšava reportáž2

TCL X10 jde na trh za pěknou cenu 65 tisíc, což je na vlajkovou loď výborná cena. Navíc technologie miniLED opravdu přináší něco nového a užitečného. Jako vedlejší efekt vstupu TCL na český trh se tak zřejmě můžeme těšit na celkové zlevňování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.