Hlavní navigace

TCL představilo MiniLED televizory, které mají přímé podsvícení 15 tisíci diodami (IFA)

7. 9. 2019

Sdílet

TCL masivně expadnuje, kromě smartphonu Plex představilo tři nové modely televizorů s technologiemi QLED a MiniLED, přičemž s cenou zůstává pořád nízko. Vlajkovou lodí se stává TCL X10 (65, 75 a 85"), dále jsou to modely X81 v 55 a 65" (QLED bez MiniLED) a EC78 (ta už má jen LCD obrazovku) také v 55 a 65".

Všechny v sobě mají integrovaný soundbar značky Onkyo (kterou TCL vlastní). X10 a X81 mají obrazovku typu QLED, ledy s kvantovými tečkami stejně jako u Samsungu (ten byl první). Samozřejmostí je Android TV (na jiných trzích to bude zřejmě Roku).

TCL X10 X81 EC78 IFA foto12 Portfolio TCL televizorů

QLED je známá technologie, ale MiniLED je pro TCL unikátní.Poprvé jej TCL ukázalo již na CESu. Název se může plést s MicroLED, což je úplně jiný typ panelu než LCD. Jde o to, že TCL mnohonásobně navýšil počet diod pro zadní podsvícení obrazu na 15 360 a zmenšil jejich velikost.

Běžně jsou LED pro podsvícení velké několik milimetrů, TCL použilo LEDky desetkrát menší. Ty jsou rozděleny v blocích po dvaceti na 768 zón.To je moc pěkné číslo, když uvážíme, že tolik měly první LCD televizory jako rozlišení. A tolik zón na obrazovce se tak může lokálně ztmavovat. Běžných bylo doposud nejvýše 200 až 300 zón.

Local Diming na steroidech

Výsledný kontrast by tak měl být mnohem lepší a hlavně by už téměř neměl být viditelný efekt záře (halo) okolo světlého předmětu zobrazeného na tmavém pozadí. Podle TCL jde o technologii, která kvalitou obrazu stojí mezi QLED a OLED. TCL také uvádí, že dosahuje jasu až 1500 nitů (bodově) a zobrazí 100 procent barevného gamutu standardu DCI-P3. Obrazovka je nativně 100Hz.

Samozřejmé je rozlišení 4K a podpora HDR včetně Dolby Vision a HDR10+. Také podpora Google asistentu je u televizorů s Androidem již standardem, byť jej v Česku zase tolik nevyužijeme.

Soundbary Onkyo podporují prostorový zvuk Dolby Atmos v sestavě reproduktorů 2.2, u nižších modelů 2.1. Soundbar u některých modelů nabízí i displej, který bude umět zobrazovat kromě času třeba i informace o přehrávaném filmu či počasí.

TCL X10 X81 EC78 IFA foto11 TCL Dolby Atmos

8K až příští rok a rovnou s kamerou

Všechny tři novinky mají kovový design s tenkými rámečky. V prodeji budou v následujících týdnech, ovšem ceny pořád neznáme. TCL ovšem odvážně mluvilo o polovičních cenách proti současné konkurenci.

TCL 8K QLED X TCL 8K QLED X

Příští rok se u nás budou prodávat i 8K televizory této značky, které sice již existují, ale jen mimo Evropu. Konkrétně model 8K QLED X (v podstatě X10 se čtyřnásobným rozlišením), jež obsahuje vyjížděcí kameru, podobně jako Honor Vision.

V tomto rozlišení bude poté v prodeji i model s technologií MiniLED, který bude mít ještě o deset tisíc diod více rozdělených na 900 zón. Jak evropští zákazníci přijmou televizory s kamerou je otázka, modul je ovšem vyjížděcí, takže obavy ze ztráty soukromí nejsou opodstatněné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.