Hlavní navigace

PCIe 4.0 SSD Team Group T-Force Cardea Zero Z440 má místo pasivu nálepku z grafenu

14. 10. 2019

Sdílet

T-Force Cardea Zero Z440 je další z PCIe 4.0 SSD založených na Phisonu E16 s rychlostí až 5,0 GB/s, na rozdíl od dalších ale nemá pasiv a chladí se jinak.

Do skupiny SSD, u nichž už se dá použít PCI Express 4.0 na platformě AMD X570 s procesory Ryzen 3000, se přidává další člen. Tchajwanská firma Team Group (jejíž jméno se tu nedávno objevilo v článku o žebříčku největších výrobců paměťových modulů) vydává NVMe modul T-Force Cardea Zero Z440 s rozhraním PCI Express 4.0 ×4 a rychlostí čtení až 5,0 GB/s. Moduly mají klasické 80mm provedení a jsou založené na řadiči Phison PS5019-E16, který byl pro tuto první generaci SSD používajících PCIe 4.0 k dispozici jako první a zatím asi také jediný. Modul se vyrábí v kapacitách 1 TB a 2 TB, oboje je založené na 3D NAND typu TLC (u těchto SSD byla většinou od Toshiby, i když pro tento případ to potvrzené nemáme). DRAM mezipaměť má kapacitu 1 GB nebo 2 GB podle kapacity modulu. Výkon T-Force Cardea Zero Z440 je uvedený stejný pro obě kapacity, 750 000 IOPS v náhodném přístupu – a to jak pro čtení, tak pro zápis. V sekvenčním přístupu pak při čtení dosahuje až v úvodu zmíněných 5,0 GB/s, zápis dává o trochu pomalejších 4,4 GB/s. Jako obvykle je přitom použitá technika zápisu do SLC c

Místo pasivu nálepka s měděnými a grafenovými vrstvami

Čím se tento disk (respektive modul) ale vyznačuje, je absence chladiče, který obvykle výrobci na PCIe 4.0 SSD osazují, jelikož spotřeba řadiče Phison E16 není úplně malá, při aktivitě jde až někam do oblasti 8 W. Team Group ale neosadil hliníkový pasiv, modul se prodává holý. Chladící funkci částečně přebírá nálepka o tloušťce 0,2 mm, z čehož větší část má tvořit měděná a grafenová fólie. Nálepka tak slouží jako rozvaděč tepla, i když na rozdíl od pasivu nebude mít sama o sobě moc velkou tepelnou kapacitu. Horní vrstva s potiskem je jenom plast, což bohužel asi zároveň bude fungovat trochu jako izolace (i když nápisy a potisk nahoře je zdá se vytvořen odhalením podkladové měděné vrstvy).

Team Group T Force Cardea Zero Z440 01 Nálepka u SSD Team Group T-Force Cardea Zero Z440 je z mědi a grafenu a má sloužit jako rozvaděč tepla

Podobný nápad na snížení teplot integrováním kovové fólie do nálepky měl jinak také Samsung u modulů SSD 960 Pro/Evo. Největší zisk je zde asi rovnoměrnější rozvedení teploty, čipy NAND budou o něco teplejší, ale řadič, který má zahřívání nejhorší, by měl mít teplotu nižší. Snížení teploty by podle testů uváděných výrobcem mohlo být o circa pět stupňů (uvádí z 61,8°C na 56,5°C).

Team Group T Force Cardea Zero Z440 02 Chladící efekt podle Team Group

Pokud ale máte desku, která poskytuje vlastní chladící pasivy pro SSD, což je u dnešních modelů s dekorativními kryty dost časté, pak můžete samozřejmě použít tento chladič; to samé platí, pokud již máte nějaký lepší pasiv z dřívějška. Možná že hlavně s tímto Team Group počítá.

SSD Team Group T-Force Cardea Zero Z440 by se mělo začít prodávat v blízké době, oficiální ceny jsou 249 $ za menší 1TB a 499 $ za 2TB verzi, u nás by to s DPH byly částky okolo 7100 a 14 150 Kč. V ČR ale v tuto chvíli tento model ještě obchody nevedou.

Galerie: Team Group T-Force Cardea Zero Z440

Byl pro vás článek přínosný?