Hlavní navigace

Teď už si WinRAR vážně nikdo nekoupí, Windows 11 se naučil pracovat s formátem RAR

25. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nejnovější aktualizace Windows 11 je až po okraj naplněna umělou inteligencí, kromě toho ale přináší i jiné novinky, třeba nativní podporu několika komprimovacích formátů. Po ZIPu se naučí pracovat i s RARem.

Produktový ředitel společnosti Microsoft Panos Panay oznámil přidání podpory pro formáty RAR, 7-ZIP, TAR a GZ. Stalo se tak čtvrt století po tom, co Microsoft integroval podporu formátu ZIP.
 

Panay tvrdí, že nyní umožní lepší výkon komprimačních funkcí. Dosavadní aplikace typu WinRAR to tak budou mít těžší, i když funkce pro práci s RARem mohli mít uživatelé již dříve i v rámci správce souborů (Total Commander či Salamander). Aplikaci WinRAR lze používat ve zkušební verzi, která ale reálně nikdy neskončí. Málokdo tak za ni opravdu zaplatil.

„Přidali jsme nativní podporu pro další archivní formáty, včetně tar, 7-Zip, RAR, gz a mnoha dalších pomocí projektu libarchive s otevřeným zdrojovým kódem,“ vysvětluje Panay v příspěvku na blogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.