Hlavní navigace

Telefónica a T-Mobile budou sdílet 2G a 3G sítě. LTE budou mít vlastní

31. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera došlo k podpisu smlouvy, které mezi sebou dva největší čeští operátoři vyjednávali už od srpna. Telefónica a T-Mobile si budou navzájem sdílet 2G a 3G sítě v celé republice. Jde o rozšíření spolupráce, která probíhala od roku 2011, kde proběhlo první sdílení 3G infrastruktury (necelých 1000 vysílačů).

Generální ředitel T-Mobilu Czech Republic Milan Vašina a generální ředitel Telefónica Czech Republic Luis Malvido
Generální ředitel T-Mobilu Czech Republic Milan Vašina a generální ředitel Telefónica Czech Republic Luis Malvido

Operátoři si zemi teritoriálně rozdělili. T-Mobile se staral o západ, Telefónica o východ Česka. U tohoto systému nejspíš zůstane. Díky sdílení chtějí zvýšit pokrytí a provoz celkově zefektivnit. Toho však dosáhnou, jen pokud nechají v provozu všechny vysílače. Kdyby některé začali rušit kvůli úsporám, může to způsobit přesný opak – více uživatelů se připojí k jedné stanici, což ji může zahltit.

 

Už příští týden proběhnou první testy technického řešení. V první polovině příštího roku bude zahájen komerční provoz sdílené sítě druhé a třetí generace. To se nicméně netýká Prahy a Brna, kde budou operátoři mít vysílače každý zvlášť. Dohoda se nevztahuje ani na budoucí sítě LTE, ty si Telefónica a T-Mobile rovněž postaví nezávisle na sobě.

Zdroj: Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?