Hlavní navigace

Telefony Microsoft Kin: blázniví sociálové

13. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na pomezí dvou světů

Microsoft dosud perspektivy Facebooku či Twitteru příliš nevyužil. Dosavadní přístroje s Windows Mobile kupovali spíš techničtí nadšenci, mladí a hraví sáhli po iPhone, manažeři pak BlackBerry (situace v západním světě). Dnešním trendem je velký diplej s kapacitní dotykovou vrstvou, prostě telefony v tomto segmentu se snaží být jako telefon Applu.

Brzy to pochopili výrobci, kteří nabízeli vlastní rozhraní postavené na Windows Mobile (třeba HTC TouchFLO) nebo výrobci obyčejných (= bez operačního systému) telefonů Samsung, LG…

Microsoft se na tento trend chytil až v přehrávači Zune / Zune HD a především v chystaném systému Windows Phone 7. A takovým hybridem mezi těmito dvěma světy jsou nové přístroje Kin One a Kin Two.

Uvnitř výkonný

Systém tedy poběží na novém operačním systému a hardwarově se podobá poslední generaci přehrávačů. Základem je SoC procesor Nvidia Tegra první generace, tedy některý z čipů APX 2500/2600 pro smartphony. Osobně bych raději viděl druhou generaci, která je teoreticky několikrát rychlejší, ale ta na trhu stejně ještě není.

Kin One, zdroj: Kin.com

Oba modely se výrazněji liší až zvenčí, o výrobu se postaral Sharp. Kin One je menší, vypadá trochu jako pudřenka nebo zrcátko do dámské kabelky. V zahraničí mu už začali přezdívka „turtle“, tedy želva. Výsuvná klávesnice je plnohodnotná QWERTY se třemi řádky znaků. Displej je menší a má poměr stran 4:3.

Kin Two, zdroj: Kin.com

Kin Two už vypadá tradičněji. Displej se roztáhl a „znudlovatěl“ (poměr 16:9), tlačítka na výsuvné klávesnici už nejsou tak namačkaná na sobě, ale na první pohled stále vypadají mizerně. Dvojka má lepší fotoaparát s 8Mpx snímačem, který umí točit i HD video (zřejmě 720p).

  Kin One Kin Two
displej 2,6" kapacitní dotykový, 320 × 240 px 3,4" kapacitní dotykový, 480 × 320 px
paměť 256 MB DDR RAM, 4 GB flash 256 MB DDR RAM, 8 GB flash
fotoaparát 5 Mpx, autofocus, LED blesk 8 Mpx, autofocus, LED blesk
zvuk mono repro, 3,5mm jack stereo repro, 3,5mm jack
baterie Li-Ion 1500 mAh  
připojení GSM/GPRS/EDGE, 3G, HSPDA, Bluetooth 2.1 (A2DP), USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g
funkce A-GPS. FM rádio, akcelerometr

Jednička je méně vybavená, ale lze jí ovládat jednou rukou, Kin Two je pro obouruční psavce, ale osloví i lepšími funkcemi. Zatím to vypadá, že ani jeden nepůjde rozšířit paměťovými kartami.

Omezený software

Smartphone činí chytrým operační systém a vyspělý hardware. Obojí oba Kiny splňují, ale přesto se jedná více o obyčejný mobil. Mluví se o velké uzavřenosti systému, takže nebude možné instalovat aplikace třetích stran a nedočkáme se Flashe v prohlížeči. Pokud bude dostupný pouze jediný přehrávač multimédií, může se stát (a stane se), že si nepřehrajeme množství různých formátů.

Prostředí je členěno do dvou hlavních obrazovek – Loop a Spot. Loop je stránka s aktuálními statusy sociálních sítí a Spot je určité rozhraní pro vaši práci na síti. Do malé zelené (či jinak barevné) tečky přesunete obrázek, hudbu… a to pak sdílíte na sítích s vašimi kontakty.

K synchronizaci (foto, video, kontakty, zprávy) s PC slouží nová aplikace Kin Studio. Pro hudbu i video (nákup, třídění a synchronizace) slouží Zune, tedy klienty podobný Apple iTunes. Zvláštní je, že se veškerý osobní obsah zálohuje na web, paranoici mají o důvod více se bát Velkého bratra.

Notifikace jen co 15 minut

Engadget dnes přišel se zprávou, že telefon bude přijímat aktuální stavy a zprávy ze sociálních sítí jen každých 15 minut. To proto, aby baterie déle vydržela. Neustálé dotazy serverům jsou náročné pro baterii a síťové rozhraní, ale uživatelé by možná byli raději, kdyby si interval mohli zvolit sami. Uživatelská nastavení ale obecně silnou stránkou Kinu nebudou.

Kin nativně podporuje MySpace, Twitter, Facebook a Windows Live, zdroj: Engadget

Dostupnost

Za měsíc by měly být obě novinky dostupné v USA. Pro nás je podstatné, že se nejedná o exkluzivní zboží tamního Verizonu a v Evropě jej na podzim bude nabízet i Vodafone. Nejdříve na trzích Německa, Velké Británie, Španělska a Itálie, ale je šance, že se někdy objeví i u nás. Ceny zatím známy nejsou.

Opravdu jsem zvědavý, jak tenhle mix Windows Phone 7 s vlastním prostředí a nevšední konstrukcí dopadne. Microsoft do konceptu vkládá velké naděje, ale nejsou tyhle chytré telefony pro mladé až příliš „ulítlé“? Na takové hodnocení je zatím brzo, více budeme vědět až na konci roku.

Příští měsíc v USA určitě nepůjde o stejnou slávu, jakou provází nové produkty Apple. Aby mohl Microsoft Kin zaujmout masy, musí nabídnout ideální kompromis mezi kvalitním HW/SW, reklamou, cenou a hlavně podobným ekosystémem, jaký kolem sebe vytváří nakousnuté jablko Steva Jobse.

TIP: Kompletní videoarchiv s představení funkcí naleznete na YouTube kanálu Kin, velkou galerii obrázků pak na Engadget.

Zdroj: Engadget, Kin.com

Byl pro vás článek přínosný?