Hlavní navigace

Telegram zlepšil jazykovou podporu. Jak aktivovat komunitní český překlad?

13. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Telegram
Komunikátor Telegram vyšel v nových verzích pro osobní počítače i pro mobilní platformy. Spolu s tím došlo k významnému kroku, a sice otevřela se širší cesta ke komunitním překladům, které nové klienty oficiálně podporují.

Nezávislý komunikátor Telegram oficiálně v češtině dostupný není, vlastně je dodnes nabízen v překvapivě nízkém počtu jazykových mutací, cesta pro komunitní překlady se však dříve otevřela – konkrétně loni v říjnu. Platforma se však teď více rozevírá, takže komunity mohou zajišťovat překlady minoritních jazyků. Navíc můžete získat a šířit hypertextové odkazy na příslušnou lokalizaci. V tuto chvíli jsou již do češtiny přeložené některé části Telegramu. Podílet se můžete i vy, stačí zamířit na translations.telegram.org. Další novinou je to, že pro každý jazyk byla vytvořena zvláštní diskuzní skupina, kde je možné řešit překlady (např. t.me/translation_cs). Navíc vznikl systém odkazů, pomocí kterých můžete rychle změnit jazykové nastavení Telegramu. Struktura je následující: t.me/setlanguage/cs. Český jazykový balíček zatím ještě neexistuje, tedy ne ve finální verzi. Překlad je však částečně hotový a s vědomím toho, že se jedná o betaverzi, jej můžete na svůj Telegram aplikovat tímto odkazem: t.me/setlanguage/cs-beta. [caption id="attachment_148967" align="aligncenter" width="1350"]Telegramu 5.1 pro iOS (rovněž opravuje 400 drobných zlepšení), dále Telegramu 5.0 pro Android (ten dále především mění design) nebo Telegramu 1.5 pro osobní počítače, který najdete též v Microsoft Storu a který dále umožňuje poslouchat hlasové zprávy až dvojnásobně rychle.

Český překlad vytvořila komunita. Pro mnoho lidí se tímto otevírá cesta k Telegramu Český překlad vytvořila komunita. Pro mnoho lidí se tímto otevírá cesta k Telegramu

Byl pro vás článek přínosný?