Hlavní navigace

Televize přes internet: Velké srovnání českých IPTV

6. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
I když kvalita vysílaných pořadů tomu nijak neodpovídá, možnosti sledování televize se za poslední roky značně rozrostly. Díky technologii IPTV (respektive OTT) se objevily nové a velmi užitečné funkce, hlavně možnost pustit si i několik dní starý pořad a sledovat jej kromě velké televize i kdekoliv jinde – na počítači i v mobilu. Lineární sledování televize začíná být historií.

Výhody IPTV/OTT

„Zdarma“ je dnes prakticky jen terestrické vysílání základních multiplexů, případně těch samých TV stanic i prostřednictvím kabelu či satelitu. Komu tohle nestačí, pravděpodobně využívá nabídky nějakého satelitního nebo kabelového operátora.

Na rozdíl od běžných kabelovek, jejichž přidanou hodnotou je hlavně velké množství televizních stanic (z větší části poměrně zbytečných a bulvárních), nabízí operátoři IPTV/OTT navíc funkce, díky kterým by mohla televize jako médium ještě dlouho odolávat internetu. Paradoxně hlavně díky tomu, že jde o televizi přes internet.

IPTV znamená provoz jen ve vlastní síti operátora, OTT ve všech sítích internetu. Správné označení OTT téměř nikdo nepoužívá, ve článku se proto pro lepší přehlednost držím označení IPTV. Jak uvádí Wikipedie, OTT znamená Over-the-top, tedy obsah přenášený bez možnosti jej blíže kontrolovat jako u IPTV.

V minulých měsících jsem několik IPTV služeb používal a nyní je mohu objektivně porovnat. Mezi ty velké a známé patří O2 TV, Digi2GO či UPC Horizon. Dalšími poskytovateli jsou T-Mobile TV, Kuki, Lepší.TV, SledováníTV či Zapni.TV. Srovnání zahrnuje pouze celoplošné operátory (ve smyslu funkčnosti na internetu od jakéhokoliv poskytovatele).

UPC jen pro někoho

UPC Horizon si ovšem nemůžete objednat mimo síť UPC. Platí to i pro službu Horizon Go, která neobsahuje set-top-box a je určena jen pro smartphone či tablet v jakékoliv síti. Její podmínkou přesto je být v dosahu kabelových služeb UPC a využívat internetu od UPC, což mi potvrdil Jaroslav Kolár, tiskový mluvčí UPC.

Používáte IPTV/OTT?

Vodafone a T-Mobile: stačí vlastnit SIMku

IPTV od Vodafonu a obdobná služba od T-Mobilu (který nabízí vlastně dvě varianty IPTV) jsou obě podmíněny vlastnictvím SIM karty s hlasovým tarifem, a tím pádem také musíte být zákazníkem v jejich síti. Ta je ale z principu již celoplošná a na televizi se klidně můžete dívat na jiném zařízení, než na kterém máte SIM.

článek pokračuje další kapitolou…

Kdo v Česku provozuje IPTV/OTT

O2 TV

O2 TV provozuje telefonní operátor O2, kterého vlastní společnost PPF Petra Kellnera. Jako jeden z prvních poskytovatelů IPTV začalo O2 už v roce 2006 ve své síti a celoplošně svou službu nabízí od konce roku 2015. Pokud od něj máte i DSL internet, dostanete slevu 100 Kč. Zpětné zhlédnutí funguje týden do minulosti, pro nahrávání máte kapacitu 100 hodin na dobu jednoho měsíce.

o2

Digi2GO

Původně pouze satelitní vysílání Digi TV funguje od září 2016 i přes internet pod značkou Digi2GO. Stojí za ním skupina Lama Energy Group miliardáře Petra Lamicha, která provozuje třeba virtuálního operátora v síti Vodafonu a je rovněž poskytovatelem energií (plyn, elektřina). Nově poskytuje i ADSL internet, se kterým dostanete slevu 149 Kč měsíčně. Funkce archivu, tedy zpětného zhlédnutí je až 7 dní. Nahrávání umožňuje uložit 30 hodin na dobu jednoho měsíce.

digi2go

UPC Horizon Go

Kabelová televize od UPC patří pod nizozemskou společnost Liberty Global. Pro plnohodnotnou nabídku musíte být v dosahu sítě UPC, platí to ovšem i pro službu Horizon Go. Ta nezahrnuje set-top-box a funguje nejvýše na třech zařízeních (smartphone, tablet, web) s malou podmínkou, že stejnou TV stanici lze sledovat jen na dvou zařízeních. Nabídka tarifů i ceny jsou jinak shodné. Zpětné zhlédnutí funguje po dobu sedmi dní, ale jen u asi 50 kanálů, ostatní tuto vymoženost nenabízí. Stejně tak Horizon postrádá funkci nahrávání pořadů (to lze jen na interní disk v set-top-boxu).

upc-horizon-go

T-Mobile TV

T-Mobile TV provozuje operátor T-Mobile, který patří pod německý Deutsche Telecom. Televizi nabízí od jara roku 2016. Pokud si od nich pořídíte internet, dostanete 100 Kč slevu. Nabídka T-Mobilu téměř kopíruje O2. Dokonce i prostředí na set-top-boxu je stejné, jenom v jiných barvách. Doba zpětného zhlédnutí je u T-Mobilu pouze tři dny a růžový operátor v tomto za ostatními trochu zaostává. V případě, že se přidáte do služby Magenta 1 ale můžete také využívat až týden. Kapacita nahrávek je podle tarifu 60–120 hodin na dobu jednoho měsíce.

Druhá IPTV od T-Mobilu se jmenuje Mobilní TV a už k ní potřebujete nějaký hlasový tarif. T-Mobile k ní nenabízí set-top-box, je určena jen pro mobily, tablety a web. Současně funguje jen na dvou zařízeních a nabídku kanálů prostřednictvím dvou levnějších balíčků má spíše menší.

t-mobile-tv

Kuki

Za televizí Kuki stojí brněnský poskytovatel internetu Netbox (společnost Smart Comp) a od poloviny roku 2016 funguje kromě Netboxu ve všech sítích jako OTT. Zákazníci, kteří současně využívají jejich internet, nemají zvláštní slevy. Je to logické, neboť Netbox nabízí internet jen v Brně, zatímco IPTV po celém Česku.

Zpětné zhlédnutí funguje týden a pro nahrávání pořadů máte k dispozici úložiště pro deset hodin na dobu jednoho týdne. Přikoupit se dá místo pro více nahrávek, 50 nebo 100 hodin (za 50/100 Kč měsíčně) a doba pro uložení se dá protáhnout až na půl roku.

kuki

Lepší.TV

Lepší.TV provozuje od začátku roku 2017 společnost GoNet, která stojí za webem tvprogram.cz a několika dalšími projekty. Služba nabízí prakticky neomezené nahrávání pořadů.

 

Lepší.TV je naprosto rekordní ve zpětném zhlédnutí. Všechny pořady drží „v paměti“ celý měsíc (u některých stanic je to méně) a pro ukládání na stejně dlouhou dobu máte neomezenou kapacitu. Nahrávat si pořadu je tak vlastně zbytečné, respektive jen je snáze najdete, ale pustit byste si je mohli i jejich vyhledáním v EPG. Nutné je to vlastně jen u těch pár TV stanic, které nenabízí zpětné zhlédnutí celý měsíc.

lepsitv

Zapni.TV

Tato služba funguje od léta 2015, přitom na stejné doméně běžela už někdy v roce 2010 trochu méně legální obdobná služba. Zpětné zhlédnutí funguje až týden a zajímavá je nabídka balíčků. Není zde nějaký nutný základ, v podstatě si můžete objednat třeba jen dokumentární stanice, nebo samotný balíček Sport. Případně oba dohromady a neřešíte bulvární balast. Některé TV stanice lze sledovat pouze na set-top-boxu či Smart TV a nejsou dostupné pro smartphone.

Služba nabízí i produkt zvaný Přenosná TV. Jde o 7" tablet s Androidem, který má výrazné reproduktory a jednoduchou nadstavbu. To vše za 4000 Kč. Jeho hardwarové parametry nejsou příliš dobré (1 GB RAM, 8 GB úložiště, Android 5.1), ale je určen jen na to, aby na něm primárně běžela aplikace Zapni.TV. Reproduktory mají výkon 2× 5 W a dostanete k němu i dálkové ovládání.

zapnitv

SledováníTV

Původně startup je dnes jedním z největších poskytovatelů. Možná tuto službu máte doma a ani o tom nevíte. Funguje totiž spíše přes partnery – různé menší i větší poskytovatele internetu, ale dá se objednat i samostatně. Přes partnery bývá služba levnější, ale také dost jiná.

Délka zpětného zhlédnutí začíná na 50 hodinách, ale u vyšších tarifů se dostanete až na standardní týden. Pro nahrávání máte k dispozici kapacitu 25 až 120 hodin (opět podle tarifu), což vám v paměti vydrží 3 měsíce s možností prodloužení na dvojnásobek.

sledovanitv

Zajímají nás jen celoplošní operátoři, takový je z partnerů akorát Vodafone, který pro svou mobilní televizi využívá právě partnerství se SledováníTV. Vodafone neposkytuje set-top-box, na velké televizi si obraz pustíte jen prostřednictvím aplikace pro Smart TV. Zpětné zhlédnutí je u něj omezené na dva dny a velikost úložiště na 50 hodin. U tarifu s čistým HBO tuto možnost navíc vůbec neuvádí a zřejmě ani nenabízí. Díky HBO Go není ani potřeba, ale třeba k ČT24 z tohoto balíku by se hodila.

Podporované platformy

Poskytovatelé IPTV/OTT se liší například dostupností platforem. To znamená, na kterých (a kolika) zařízeních si je můžete pustit. K velké televizi potřebujete jejich set-top-box, případně aplikaci pro konkrétní systém Smart TV. Na mobilu jsou běžné aplikace pro Android a iOS, na počítači funguje přehrávání většinou v prohlížeči, občas i v rámci speciální aplikace. Jediné SledováníTV podporuje navíc i Apple TV.

O2 TV Digi2GO T-Mobile TV Kuki Lepší.TV SledováníTV
vlastní set-top-box ano, nebo Xbox One ano ano ano ano ano
Android TV ne možná ne ano ano ano
Tizen ne bude ne ano ano ano
WebOS ne ne ne plánují ano ano
My Home Screen ne ne ne plánují ne (ve vývoji aplikace pro HiSense, Shart, GoGen, Hyundai) ano
Android ano ano ano ano ano ano
iOS ano ano ano ano ano ano
webové rozhraní ano ano ano aplikace pro Win/Mac/Linux ano, aplikace pro Win ano
T-Mobile StreamON ne ano ano ano ano ne
Vodafone Pass Video ne ano ne ano ano ano

 

Počet zařízení, na kterých doma televizi „naladíte“

Terestrické vysílání si doma naladíte klidně na deseti televizích. Satelitní už je omezené tím, že dostanete jednu kartu, stejně tak je tomu u kabelovky. Vysílání přes IPTV nemá fyzické omezení. I když na jeden set-top-box připojíte jen jednu televizi, jsou i jiné možnosti.

Větší počet zařízení tak, aby se každý člen rodiny mohl dívat na něco jiného na svém zařízení (tabletu, mobilu, webu, druhé televizi se Smart TV) je dáno pouze tím, jestli tuto možnost operátor nabízí a kolik souběžných streamů dovolí.

O2 TV Digi2GO T-Mobile TV Kuki Lepší.TV SledováníTV
cena Set-top-boxu 84 Kč měsíčně, po dvou letech vám zůstane. STB je povinný 79 Kč měsíčně, nebo jednorázově 2500 Kč při závazku na 2 roky, jinak 3500 Kč. STB není povinný 99 Kč měsíčně, po dvou letech vám zůstane. STB je povinný 50/60 Kč měsíčně (zatím jen v síti Netbox), nebo 1690/1890 Kč jednorázově. STB není povinný 99 Kč měsíčně, 1999 Kč jednorázově. STB není povinný 2200 Kč jednorázově. STB není povinný
celkový počet zařízení 1× STB, 3× mobilní aplikace nebo web 4 zařízení, nejvýše 2 mohou být STB 1× STB, 3× mobilní aplikace nebo web 5 zařízení, nejvýše (v síti Netbox 6), lze 3× STB a 4/5× mobilní. 1× libovolné zařízení 4× zařízení (mobilní však jen dvě současně)
možnost rozšíření lze dokoupit druhý STB za 99 Kč měsíčně, počet zařízení v součtu ale zůstává na 4 lze dokoupit druhý STB za 99 Kč měsíčně, počet zařízení v součtu ale zůstává na 4 lze dokoupit druhý STB za 99 Kč měsíčně, počet zařízení se zvýší na 5 lze dokoupit druhý STB za 89 Kč měsíčně, nejvýše lze 3× STB, k tomu zůstává 4/5× mobilních 99 Kč měsíčně za možnost dalšího zařízení druhý STB za 2200 Kč jednorázově, počet zařízení zůstane na 4
Google Cast u mobilní aplikace ano ne uvažují ve vývoji před dokončením, včetně SamsungCastu bude

 

Kvalita vysílání, aneb není HD jako HD

Kvalita vysílání je daná rozlišením i snímkovací frekvencí. SD vysílání na 576 řádků při 25 prokládaných snímcích je reliktem minulosti. Při vytváření televizního standardu HD jej autoři pojali vcelku vágně. HD znamená 1280 × 720 px, ale také 1920 × 1080 px, přičemž zkratka Full HD se u vysílání nevyužívá a je to trochu matoucí.

Stejně tak počet snímků může být od 25 prokládaně (25i) po 50 plných (50p). Interpolované snímky by už také měli zmizet v propadlišti počítačových dějin, ale řada televizních zdrojů je dostupná právě v 50i a poskytovatelé IPTV s tím nic nenadělají. Někteří dokáží obraz vylepšit na 50p (díky použití deinterlacerů) a patří jim za to dík. Obecně je počet snímků důležitý hlavně u sportovních kanálů, kde je ovšem nakonec 50i vhodnější než 25p. Nejlepší je samozřejmě 50p.

O2 TV Digi2GO T-Mobile TV Kuki Lepší.TV SledováníTV
kvalita HD vysílání pro fixní TV Full HD 50i (STB) Full HD 50i (STB) Full HD 50i (STB) Full HD 50p pro prémiové sportovní stanice (STB a Smart TV) HD 25p (STB, Smart TV, Android a PC aplikace) Full HD 50p pro sportovní stanice, Full HD 25p pro ostatní stanice (STB a Smart TV)
kvalita HD vysílání pro ostatní zařízení HD pro aplikace a web HD 50p pro aplikace a web HD 25p pro aplikace a web Full HD 25p pro aplikace a web SD pro webové rozhraní a iOS HD pro ostatní zařízení
webové rozhraní HTML5 bude HTML5 Flash HTML5 HTML5 HTML5
kodeky H.264 H.264, H.265 analyzují, bude muset být nový set-top-box H.265 na nejsledovanějších kanálech, H.264 pro ostatní H.265 zatím pro kanály, které mají zdroj v UHD H.265 H.265 na většině zařízení
doporučená rychlost připojení 6 Mb/s 6 Mb/s 4–5 Mb/s 3–8 Mb/s 3 Mb/s 2,5 Mb/s
délka zpětného zhlédnutí 7 dní 7 dní 3 dny 7 dní 7–30 dní 50 hodin až týden
nahrávání pořadů měsíc, kapacita 100 hodin měsíc, kapacita 30 hodin měsíc, kapacita 60 až 120 hodin týden až 6 měsíců, kapacita 10 až 100 hodin měsíc, neomezená kapacita 3 až 6 měsíců, kapacita 25 až 120 hodin

Lepší je také použití kodeků H.265, což umožňuje menší přenosové pásmo, ale je náročnější na výkon set-top-boxu. No a ke kvalitě uživatelského zážitku patří také to, jak velký archiv vysílání IPTV nabízí. Možnost znovu se podívat na jakýkoliv pořad několik dní zpět je zkrátka skvělá a čím déle tím lépe.

O2 TV

Celkem můžete využít čtyři zařízení, z toho jedno může být velká televize. Set-top-box iP4.tv EVO4-T se pronajímá za 84 Kč měsíčně, po dvou letech vám zůstane (jednorázová koupě za 1999 Kč by tak nedávala smysl). To je asi nejvýhodnější cesta k STB ze všech poskytovatelů. Ostatně bez set-top-boxu ani službu objednat nejde. Druhou televizi v domácnosti můžete využívat za poplatek 99 Kč, za což dostanete druhý set-top-box (a tím přijdete o jedno mobilní zařízení).

stb-o2

Kromě STB funguje O2 TV i na konzoli Xbox One, ale aplikace pro Smart TV nemá. V případě aplikace pro Tizen šlo jen o videotéku. Spolu se dvěma STB a čtyřmi mobilními se můžete dostat celkem na šest zařízení na jednom účtu.

O2 vysílá v případě set-top-boxu ve Full HD rozlišení při 50 snímcích prokládaně, na jiných zařízení v rozlišení 720p. Zatím se drží kodeků H.264 a doporučuje minimální rychlost 6 Mb/s. Webové rozhraní je již plně v HTML5.

Digi2GO

Kromě set-top-boxu Arris VIP1113 se mluví o chystané aplikaci pro Android TV, ale blíže k cíli je zatím aplikace pro Tizen. Set-top-box si můžete si jej pronajmout za 79 Kč měsíčně a lze jej i zakoupit za cenu zhruba 3500 Kč, nebo při úvazku na dva roky za 2500 Kč. Vzhledem k vyšší ceně může být u této služby výhodnější spíše pronájem. Za dalších 99 Kč pak dostanete druhý set-top-box pro sledování na dvou velkých televizích. Při dvou set-top-boxech ale přicházíte o možnost jednoho mobilního zařízení, celkový počet se musí udržet na čtyřech.

stb-digi2go

Digi TV vysílá ve Full HD při 50 snímcích prokládaně (50i) v případě set-top-boxu, jinde ve 1280 × 720 px ale už na plných 50p snímcích. Kodeky H.265 zatím zvažují, bude na to potřeba nový set-top-box. Webové rozhraní by se mělo překlopit na HTML5 v nejbližších měsících.

T-Mobile TV

Set-top-box Arris VIP1113 je u T-Mobilu jedinou možností, jak dostat obraz na velkou televizi. aplikace pro Smart TV zatím nemá. Dáte za něj 99 Kč měsíčně, ale po dvou letech vám stejně jako u O2 zůstane. I zde je pořízení set-top-boxu povinné, ale T-Mobile nabízí i jiné tarify IPTV určené pouze pro mobily a tablety. Druhý STB pořídíte rovněž za 99 Kč a nejvýše lze provozovat spolu s nimi tři mobilní zařízení včetně webového rozhraní. T-Mobile vám tak při druhém set-top-boxu neubere jedno mobilní zařízení.

stb-tmobiletv

T-Mobile vysílá ve Full HD při 50i také jen přes set-top-box, na jiných zařízeních jde o rozlišení 1280 × 720 px a 25p. Kodeky H.265 už mají nasazeny na nejsledovanějších kanálech, na většině je ale ještě H.264. T-Mobile doporučuje rychlý internet alespoň 4–5 Mb/s. Na webovém rozhraní se stále drží technologie Flash.

Kuki

Set-top-box stojí 1690 Kč jednorázově, pronajmout si jej za 50 Kč můžete zatím jen v síti Netbox. Hardwarově jde o známé zařízení Arris VIP1113, jaký používá i T-Mobile nebo Digi TV. Za cenu 1890/60 Kč dostanete lepší model s rádiovým dálkovým ovládáním, kterým nemusíte na televizi mířit (doporučuji). Z chytrých televizí Kuki podporuje Android TV (Sony, Philips, Shield TV) a Samsungy se systémem Tizen (modely od roku 2013).

stb-kuki-shield Nvidia Shield místo STB. Kuki jinak využívá standardní Arris VIP 1113

Kuki můžete sledovat současně na jednom fixním zařízení (velká televize) a na pěti mobilních zařízeních. Možnost provozu na další velké televizi stojí 89 Kč měsíčně a celkem se lze dostat na 3 televize plus 5 mobilních zařízení. Mimo síť Netobxu nebo u starých smluv je to o jedno zařízení méně. V počtu zařízení pod jedním účtem je i tak Kuki rekordmanem. Místo chybějícího webového rozhraní má Kuki aplikace pro Windows, Mac i Linux. Naladit se dá i ve VLC playeru.

Kuki se snaží poskytovat nejlepší obraz a u prémiových a sportovních stanic „vysílá“ ve Full HD při 50 plných snímcích (jen přes STB) a dokonce s audiostopou 192 kb/s. U ostatních se drží také Full HD v kombinaci s 25 plnými snímky. Kodeky H.265 jsou nasazené také zatím pro některé lepší stanice. Netbox doporučuje rychlost internetu 3–8 Mb/s.

Lepší TV

Set-top-box samotný je zařízení s Androidem a vlastní nadstavbou. Pořídíte jej za 1999 Kč jednorázově, případně jej lze pronajmout za 99 Kč měsíčně. POkud si ale nebudete STB pronajímat, nemusíte vůbec podepisovat žádnou smlouvu. Pro Smart TV nabízí aplikace pro Android TV (Sony, Philips, Shield TV), Tizen (Samsung) a nedávno i pro WebOS (LG). Chystá i aplikace pro televizory HiSense, Sharp, Hyundai a GoGen.

stb-lepsitv

Oficiálně nelze sledovat na více zařízeních současně, Lepší.TV je v tomto v poslední době striktní a pokud začnete sledovat vysílání třeba na mobilu, na set-top-boxu se přeruší. Nemusíte zařízení nijak registrovat, prostě se budou přepínat podle toho, které pustíte naposledy. Přikoupení možnosti sledování na dalšího zařízení současně stojí 99 Kč měsíčně. V tomto je asi největší omezení této služby. Videotéka zdarma v ceně zahrnuje nedávno odvysílané pořady, můžete je ale snadno filtrovat třeba podle hodnocení.

Lepší.TV vysílá HD kanály v rozlišení 1280 × 720 při 25 plných snímcích. To se týká set-top-boxu, aplikací pro Smart TV, Androidu a aplikace pro počítač. Na webu a iOS běží zatím jen SD vysílání. Ovšem už mají plně nasazený kodek H.265 a pro sledování televize postačuje rychlost 3 Mb/s.

Zapni.TV

Set-top-box je krabička s Androidem, na kterém běží známá aplikace Kodi. A v něm zase funguje služba Zapni.TV prostřednictvím repozitáře. Výhody to má, neboť využijete stejné prostředí na televizi i na seriály ze síťového disku. Takto si můžete pořídit jakýkoliv vhodný přehrávač sami, může jím být třeba Shield TV od Nvidie. Případně vám hotové řešení služba zašle za 1799 Kč jednorázově, nebo pronajme za 79 Kč měsíčně. Kvalitu vysílání zjišťujeme… Rychlost pro HD kanály stačí 3 Mb/s.

zapnitv

SledováníTV

Kromě vlastního set-top-boxu má SledováníTV v nabídce aplikace pro prakticky všechny systémy Smart TV: Android TV (Sony, Philips, Shield TV), WebOS (LG), MyHomeScreen (Panasonic), Tizen (Samsung) i WebOS (LG). V tomto je jejich největší síla.

Nelze si ovšem dokoupit více zařízení, než kolik nabízí v základu (což je ale vcelku standard). Celkem můžete mít čtyři zařízení, jen dvě mohou být mobilní a jedno fixní. Tím čtvrtým logicky bude webové vysílání.

stb-sledovani-tv

SledováníTV má spolu s Kuki nejvyšší kvalitu obrazu, v případě set-top-boxu a aplikací pro Smart TV nabízí totiž Full HD při 50 plných snímcích (pro prémiové a sportovní stanice). Pro ostatní kanály nabízí 25p a přes jiná (mobilní a web) zařízení vysílá v 1280 × 720 px. Kodeky H.265 podporuje na většině zařízení a pro plynulé sledování televize je ze všech nejúspornější: stačí připojení o rychlosti 2,5 Mb/s. Webové rozhraní je plně v HTML5.

Závěr

Srovnání konkrétních nabídek televizních stanic chystám v samostatném článku. Pokusil jsem se shrnout největší výhody a nevýhody jednotlivých služeb.

O2 TV: Prémiové sportovní kanály už v základu. O2 má vlastní sportovní redakci a exkluzivní práva na řadu sportovních soutěží. Set-top-box vám po dvou letech nechají. Nenabízí aplikace pro Smart TV.

Digi2GO: Možná ještě lepší prémiové sportovní kanály včetně exkluzivních práv na vysílání Premiere League, španělské La Ligy a dalších. Narozdíl od O2 jsou ale v placeném balíčku zvlášť. Aplikace pro Smart TV také nemají, ale chystá se alespoň pro Tizen. Jako jediní vysílají ČT24 jen v SD.

T-Mobile TV: Prakticky stejná nabídka jako u O2 TV, ale bez speciálních sportovních stanic. Celkově T-Mobile nabízí mnohem více kanálů včetně rekordního tarifu Premium. Na webu stále fungují ve Flashi a délka zpětného zhlédnutí je pouze 3 dny. Při dokoupení druhého STB narozdíl od O2 nepřijdete o jedno mobilní.

Kuki: Spolu se SledováníTV největší kvalita HD vysílání. Částečně si také můžete zvolit kanály bez ohledu na balíčky, ale balastu se stejně jako u ostatních ani tak nevyhnete. Kuki můžete sledovat na největším počtu zařízení ze všech IPTV. Nemají webové rozhraní a provedení aplikací mi subjektivně nesedlo.

Lepší.TV: Prakticky nejlevnější plnohodnotná IPTV s velkým omezením pouze na jedno zařízení současně. Když si pustíte televizi na tabletu, na televizoru se pozastaví. Nabízí ovšem rekordně dlouhé zpětné zhlédnutí. Videotéka je již v ceně, akorát obsahuje filmy, které již vysílala i televize. Získání LepšíTV je navíc jednoduché, od zákazníka nevyžadují smlouvu.

SledováníTV: Největší výhodou jsou aplikace prakticky pro každé myslitelné zařízení. Podporují Smart TV u všech značek včetně Panasonicu a v rámci Vodafonu nabízí zajímavé a cenově výhodné tarify. V základním tarifu mají jen krátké zpětné zhlédnutí 50 hodin, ve vyšších již standardní týden. Uložené pořady ale uchovají rekordních 3 až 6 měsíců. Kvalita HD vysílání je na vysoké úrovni a u sportovních stanic jde běžně o Full HD s 50 plnými snímky.

Vodafone Mobilní TV: Vodafone využívá službu SledováníTV, ale s vlastními balíčky stanic i cenami. A ty jsou hodně příznivé. Zapomenout můžete na set-top-box, ale aplikace Smart TV jej mohou více než nahradit.

 

partnerem rubriky IPTV je společnost CETIN a ZrychlujemeČesko.cz

[yop_poll id=15]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.