Hlavní navigace

Televize Prima bude mít v DVB-T2 již osmou stanici. Prima Star bude konkurovat ČT3

6. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Prima
FTV Prima získala licenci pro celoplošné vysílání nové stanice na dobu 12 let. Podrobnosti teprve oznámí na tiskové konferenci. Začít vysílat ale musí nejpozději do jednoho roku. Jmenovat se bude Prima Star.

Celkově půjde o osmou stanici skupiny Prima, pokud nepočítáme dva o hodinu posunuté kanály (proto zdroje uvádějí deset kanálů). Půjde o tzv. archivní kanál, který bude vysílat starší pořady podobně jako ČT3 či Nova Gold. A právě tyto stanice mají být hlavními konkurenty v boji o diváka.

Stanice Primy v DVB-T2 vysílá multiplex 22, který provozují České Radiokomunikace. Jde o kanály Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi a CNN Prima News. Kromě Primy vysílá tento multiplex ještě dvě stanice Óčka a Retro Music. Tento multiplex už nemá moc velkou volnou kapacitu, ale Prima může využít pozice Test1 a Test2, které se uvažovaly pro další o hodinu posunutí stanice Max+1 a Krimi+1.

Nejsledovanější stanicí je s velkým náskokem Prima TV, na kterou se dívá tolik lidí, co na všechny ostatní stanice Primy dohromady. Všechny stanice Primy (kromě těch o hodinu posunutých) vysílají v rozlišení 1280 × 720 px. Hlavní kanál Primu několik měsíců vysílal v anamorfním 1440 × 1080 px, ale po stížnostech placených televizí rozlišení snížil.

prima podíl tv stanic Podíl TV stanic skupiny Prima, březen 2021, 15+, celý den, zdroj: ATO-Nielsen Atmosphere via mediaguru.cz

Pro srovnání: Nova má nyní v éteru pět stanic (2, Cinema, Action, Gold) a Česká televize sedm (pokud považujeme Art a Déčko za jeden, tak jen šest). Barrandov potom tři stanice.

zdroj: Mediaguru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.