Hlavní navigace

Televize Sky nasadila na svatbu prince Harryho technologii pro rozpoznávání obličejů

20. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská televizní stanice Sky News nasadila při vysílání přenosu ze svatby prince Harryho a herečky Meghan Markle systém pro rozpoznávání obličejů. Technologie umožnila okamžité pojmenování hostů přímo na obrazovce, kde jste si pak mohli rovnou kliknout a podívat se, o koho jde. Nebo si zpětně nechat přehrát příchod konkrétního známého hosta.

Software vyvinula americká společnost AWS Elemental a nutno dodat, že na této konkrétní akci měli jednodušší práci, neboť seznam účastníků byl předem dán. Stačilo jen spárovat jména a obličeje. Tak jak hosté přicházeli ke kapli svatého Jiří, AWS posílal pořizované video do cloudového počítače na serverech Amazonu (Amazon Web Services) a výsledek byl podobný, jako když Robert Záruba komentuje, kdo zrovna drží puk.

aws-elemental Jak to funguje?

Tuto technologii již použila metropolitní policie v Londýně během karnevalů nebo fotbalových zápasů, policie v jižním Walesu hlásila 2685 nalezených shod obličeje, přičemž 2451 z nich bylo falešných. Software se totiž jevil jako nepřesný a připomínal Velkého bratra.

 

Rozpoznávání tváří

Britský komisař pro informace (regulátor) dokonce nedávno požádal policii, aby prověřila, zda systém nebude označovat nevinné lidi jako podezřelé. Policie ale systém brání a na první místo staví bezpečnost.

_101569407_face_recognition_v2_640-nc (obrázek: BBC)

Systém funguje tak, že v databázi již je uložená fotografie konkrétního člověka, kamera v davu vyhledává obličeje a porovnává je s databází. To vše téměř v reálném čase, přičemž nalezené shody si systém prý ponechává uložené až několik týdnů. Není pochyb o tom, že se systém bude stále zdokonalovat a jeho přesnost se v krátkém časovém horizontu zlepší i při monitorování davů neznámých lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.