Hlavní navigace

Televizor TCL C715: QLED a přímé zadní podsvícení pod 19 tisíc (recenze)

24. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: TCL
Levný QLED v 55" pod 20 tisíc má sice jen 50Hz obrazovku, ale přímé zadní podsvícení. A můžete si vybrat, kam na něm přišroubujete nožičky.

TCL v květnu představil nové televizory C715 a C815, které mohou být tím pravým pro náročnější uživatele. Doposud jste si totiž od této značky mohli koupit jen levné televizory nebo naopak až dražší topmodel s technologií miniLED. Střední třída od TCL je tady a mění pravidla hry na trhu s televizory. Alespoň v Česku, kam TCL už pár měsíců expanduje.

Tyhle dvě novinky se liší hlavně 100Hz panelem, který nabídne až model C815. Ovšem až od velikosti 65". TCL C715 má vždy 50Hz panel a plynulejšímu obrazu dopomáhá technologií MEMC (Motion Estimation/Motion Compensation). Byť 100Hz panel by byl samozřejmě lepší a pokud na televizoru budete hrát, poznáte to a jděte raději do vyššího modelu.

TCL C715 se prodává v 50, 55 a 65", přičemž nejmenší velikost nedává příliš smysl. Proti 55" je levnější jen minimálně. Byť se obýváky nezvětšují, standardem je dnes 55" (18 490 Kč) a brzy to bude 65". Ta přijde o necelých pět tisíc dráže. TCL C715 už nabídne obrazovku typu QLED a pro porovnání: QLED v 55" seženete u Samsungu až za 21 990 Kč (QE55Q64T), přičemž ani ten nemá 100Hz panel.

TCL C715 obr4
TCL C715 obr4
TCL C715 obr5
TCL C715 obr5

TCL C715 je tak přesně na přelomu technologií – nabídne QLED obrazovku, ale zase jen 50Hz panel, byť jde o VA s vyšším kontrast. Hlavně ale už dostanete přímé zadní podsvícení. Počet zón TCL sděluje až u miniLED, u C715 bude samozřejmě mnohem nižší. Mělo by jich být několik stovek. Při zobrazení bílého objektu na černém pozadí není halo efekt téměř patrný, ale u širokoúhlého filmu jsou černé pruhy nahoře a dole spíše tmavě šedé a úplně to nefunguje.

TCL C715
TCL C715
Možnosti umístění nožiček
Možnosti umístění nožiček

Televizor nabízí po vybalení jednu velmi příjemnou vychytávku. Nožičky lze přišroubovat dvěma způsoby: na široko pro větší stabilitu, nebo na úzko v případě malého televizního stolku. V obou případech televizor docela zvednou, takže se před něj ještě vejde soundbar. To bylo u posledně testovaného Philipsu nemožné, neboť obrazovka ležela téměř na stole. Případně jde televizor přišroubovat na zeď přes standard VESA, což je ostatně ta nejlepší možnost. Televizor není ani přehnaně tenký, takže nebudete mít pocit, že jej při vybalování zlomíte.

TCL C715
TCL C715
indikační diody
indikační diody

Pod obrazovkou u loga TCL není jedna indikační dioda, ale rovnou čtveřice diod. Jde spíše o design a odlišení se. V příslušenství najdete jednoduché dálkové ovládání typické pro TCL. Tedy úzké a dlouhé. Ergonomií se ovladači od Samsungu či LG nevyrovná, nahmatat lze poslepu akorát potvrzovací středové tlačítko. Ale proti jiným značkám není špatné. Pod všemi ostatními tlačítky je jedno velké s logem Netflix. Na televizor ale musíte dobře mířit a druhý jednodušší ovladač s Bluetooth v balení nebyl.

TCL C715 obr9 Dálkový ovladač Dálkový ovladač

Konektory najdete všechny na pravém boku. Náročnější majitelé více zařízení možná nebudou spokojeni jen se třemi porty HDMI standardu 2.0b (4K při 60 Hz). Jeden z nich podporuje zpětný zvukový kanál ARC a hodí se tedy například pro soundbar. K síti se můžete připojit kabelem i přes Wi-Fi standardu 802.11ac a pereferie přes Bluetooth 5.0.

TCL C715 obr7 konektorová výbava TCL C715 obr7 konektorová výbava

Ovládací tlačítko zezadu televizoru má jen mačkací funkci, která přepíná nabídky. Pro potvrzení je třeba jej podržet déle. Zajímavý je i fyzický vypínač mikrofonu.

TCL C715 obr8 TCL C715 obr8

Televizor je v základu nastavený na obrazový režim standard, který má široký barevný rozsah, ale také nepřirozeně modrý barevný nádech (bílé je lehce modrá). Po přepnutí do přesného režimu Kino je to mnohem lepší. Lze naměřit jas 230 nitů (na posuvníku 80 %) a kontrast 4300:1, přičemž automatický jas pomocí senzoru tento model nemá. Křivka gama je vyvážená okolo hodnoty 2,4.

Přepněte na obrazový režim Kino

TCL C715 sonda TCL C715 sonda

Vyvážení bílé je v kinorežimu vcelku dobré, byť trochu ztrácí v červených odstínech. Můžete se pustit do kalibrace, čímž bílou vyvážíte perfektně, ale podle očekávání tím klesne kontrast až o čtvrtinu. Nakonec je jako u většiny ostatních televizorů nejlepší ponechat režim Kino a do ničeho jiného příliš nezasahovat. Televizor podporuje HDR strandardů HDR 10, HDR 10+ i Dolby Vision. DVB-T2 je samozřejmostí.

Režimy obrazu
Režimy obrazu
Kalibrace
Kalibrace

Televizor má dva 10W měniče, podporuje Dolby Atmos a kvalita zvuku i prostorovost je znát. Byť pokud jste zvyklí a soundbar, bude se vám zdát plochý. Model C815 má reproduktory Onkyo a zvuk o třídu lepší.

Obsah ze zdrojů jako Netflix či HBO je krásný, vysílání v DVB-T už ale až na programy ČT značně pokulhává. Jednak komerční televize vysílají v nízkém a nekvalitním rozlišení a TCL si s upscalingem ještě nedokáže poradit tolik, jako některé jiné etablované značky. Nepoužívá totiž zatím vlastní obrazový procesor. Tohle je ovšem chyba na straně vysílače, ne televizoru.

TCL C715 obr10 Android
TCL C715 obr10 Android
TCL C715 obr11 Android
TCL C715 obr11 Android

Smart TV u TCL řeší Android ve verzi 9. Už předinstalovaný je například Netflix či YouTube, doinstalovat můžete pak třeba Kodi. Procesor od Realteku a 2 GB operační paměti ale nejsou nic extra, zde se trochu šetřilo.

Hodnocení

TCL se vcelku úspěšně etablovala mezi hlavními značkami televizorů na českém trhu. Vedle Samsungu, LG, Philipsu, Sony a Panasonicu je teď třeba počítat i s čínským TCL. Televizor nějaké ústupky a kompromisy má. Chybět vám může lepší zvukový projev, Ambilight, ergonomičtější ovladač, více portů HDMI či 100Hz panel. Celkově jsou ale oba modely (C715 i C815) takovou štikou, na kterou budou muset ostatní výrobci reagovat. TCL je druhým největším výrobcem televizorů na světě a to už něco znamená.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.