Hlavní navigace

Televizory LG pro rok 2019: tři OLEDové speciality

22. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

LG je jediný výrobce OLED panelů a současně výrobcem největšího portfolia televizorů s tímto panelem. Jinak je dodává i konkurenčním značkám Sony, Philips či Panasonicu. Celý byznys s OLEDy se nedávno stal po pěti letech konečně ziskovým. Kromě OLEDů je LG silné i v LCD, kde používá technologii NanoCell. Rozšíření OLEDu příliš neprospívá fakt, že jej kromě LG najdeme pouze u dražších modelů Sony či Panasonicu. OLEDy ale zlevňuje už i Philips. Pokud se k OLEDu přidá Samsung, bude to na jeho blastní technologii, pravděpodobně půjde o QD-OLED. LG bude mít pro následující rok hned tři speciality: 4K OLED zajížděcí do podstavce, 4K OLED nalepený na zdi a 8K OLED.

OLED: 4K i 8K

Pro rok 2019 si LG připravilo 4K OLED modely řady C9 (55, 65 a 77"), E9 (65") a vlajkové lodi W9 (65 a 77"). V průběhu roku se má přidat ještě levnější B9 (55 a 65"). Prodávat začne i 8K OLED televizoru Z9, zatím pouze ve velikosti 88". Design všech bude vesměs podobný loňským modelům, samozřejmě s výjimkou „skládacího“ televizoru OLED R9 (65").

LG OLED R9 (skládací)

Nové modely dostanou druhou generaci procesoru Alpha 9 i HDMI 2.1 (aktivované později přes nové firmwary). LG (na rozdíl třeba od Sony) bude podporovat i HDMI VRR (Variable Refresh Rate), což se může hodit pro herní konzole. LG slibuje input lag jen 13 ms! Podporu VRR má řeba Xbox, ale už ne Playstation.

LG OLED W9 (nalepovací)

Nový standard HDMI budou podporovat i 4K modely OLEDů a dokonce i některé televizory NanoCell. Alpha 9 doznal vylepšení například ve zvýšení frekvence funkce OLED Motion Pro (vkládání černého mezisnímku) na 100 Hz.

LG OLED Z9 (8K)

Nové OLED televizory LG podporují čtyři standardy HDR: HLG, HDR10, Dolby Vision a Advanced HDR. Chybí HDR10+, který prosazuje Samsung s Philipsem. Samotné OLED panely by neměly být příliš jiné proti těm loňským, LG ale přichází s vylepšený antiodrazivým filtrem. Právě vysoká odrazivost je jedním z neduhů technologie OLED, více viditelné je to ve dne.

NanoCell

Po OLEDech stojí nejvýše v nabídce LCD televizory s technologií NanoCell. Jde o podobné vylepšení, jako třeba kvantové tečky u Samsungu. Model LG SM99 je 75" 8K televizor, obsahuje nejnovější procesor Alpha 9 i HDMI 2.1. O něco slabší pak budou modely SM90 ve velikostech 49 až 86" s procesorem Alpha 7. Ve všech případech jde o technologii panelu IPS.

ThinQ

Umělá inteligence je součástí ThinQ AI a o obraz se stará část nazvaná AI Picture. Jako všechny podobné technologie také AI Picture pracuje s databází kousků obrazů. AI Sound obdobně vylepšuje zvuk a podle LG zvádne i převádět stereo do virtuálního 5.1. U nejvyšších modelů potom bude dostupný Dolby Atmos.

WebOS 4.5

Nová verze WebOS 4.5 rozšiřuje hlasové ovládání včetně Google Assistenta a Alexy, který by měl zvládat i kontext (v jaké situaci vyhledáváte ten který obsah), a také spolupracuje s umělou inteligencí, která se podílí na doporučování obsahu (například u Netflixu). LG tradičně nepustí nové funkce WebOS do starších televizorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.