Hlavní navigace

Televizory Samsung pro rok 2021

3. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung
Samsung představil na virtuální akci Unbox & Discover nové televizory pro rok 2021. Podle něj se televizor postupně mění ze zařízení pro sledování filmů a seriálů na univerzální centrum digitální domácnosti. Slouží pro videokonference i jako doplněk domácí posilovny. Samsung před 15 lety porazil Sony a od té doby je největším výrobcem televizorů na světě.

QLED se stává střední třídou, na pozici top modelů se letos vyšvihly televizory Neo QLED. Ty se liší technologií miniLED, neboli mnohem jemnějším podsvícením obrazu pomocí většího počtu diod. Díky lokálnímu ztmavování má tak obraz mnohem lepší kontrast a nežádoucí efekt halo je omezen téměř na minimum.

MiniLED poprvé představilo již předloni TCL, ale stejně jako v případě QLEDu na něm obě společnosti spíše spolupracují. MiniLED osttaně nabízí i jiní značky. Všechny nové QLED modely Samsungu mají obrazovku typu VA.

Vlajkovou lodí pro rok 2021 je Samsung QN900A v úhlopříčkách 65, 75 a 85". Obrazovka Neo QLED (čili QLED s podsvícením miniLED) má rozlišení 8K a televizor je v tzv. Infiniti designu s téměř neviditelnými rámečky okolo obrazu. Nižší variantou je pak QN800A, která se liší jen menším počtem zón miniLED a o něco slabším zvukem.

Samsung QN900A Samsung QN900A

Když přejdeme na 4K televizory, je tu Samsung QN95A. Tahle verze se bude prodávat pouze v Evropě a je totožná s QN90A, ovšem navíc obsahuje externí box s porty (One Connect Box). Ten je tak stále výsadou tří nejdražších televizorů.

Nově jej lze přidělat zezadu na stojan televizoru, čímž sice pozbývá jeho existence smysl, ale pokud někdo nepotřebuje konektory mimo televizor, alespoň nepřekáží. One Connect Box je jinak velmi užitečné zařízení, které by mohlo přinést možnost upgradu hardwaru televizoru při zachování panalu. To ale Samsung neplánuje.

Samsung One Connect Box 2021 Samsung One Connect Box 2021

Nižší model QN85A stále ještě obsahuje podsvícení typu miniLED. Následují QLED televizory s klasickým zadním podsvícením (už bez označení Neo) Q80A, Q70A a Q60A. Samsung Q80A ještě umí lokální stmívání, ale Q70A již nikoliv. Každopádně by ale 4K novinky ve srovnání s minulým rokem neměly být záměrně ochuzené, aby vedle nich vypadaly 8K televizory lépe.

Dolby Atmos ano, Dolby Vision ne

Všechny QLED televizory přijdou na trh s operačním systémem Tizen 6.0. Až na nejnižší model pak mají HDMI verze 2.1, jež podporuje rozlišení 4K při 120 snímcích a jeho výhody využijete i s novými konzolemi PS5 či Xbox Series X. Nechybí ani Filmmaker mód. Dálková ovládání u top modelů pak mají solární nabíjení.

Na akci Samsungu mluvil i John Couling z Dolby, ale jen ohledně Dolby Atmos. Jinak se Samsung standardu Dolby Vision (IQ) stále vyhýbá. Místo něj všechny televizory podporují vlastní formát HDR10+ Adaptive.

Pro hráče Samsung slibuje v herním režimu input lag až 5,8 ms a ukázal také Game Bar. Přes něj aktivujete technologii AMD Freesync Premium Pro nebo třeba přepnete obraz na širokoúhlých 32:9. Verze Premium Pro znamená podporu 120 Hz a HDR.

Samsung Smart Trainer Pokud si k televizoru dokoupíte kameru, můžete využít funkce Smart Trainer. Ta je propojená splatformou Samsung Health, natáčí vás při cvičení, počítá cviky a analyzuje správné pohyby.

The Frame: televizor v obrazu, který je v poličce

Samsung vylepšil i televizory The Frame, což jsou televizory stylizující se do obrazu. Mají kolem sebe magnetický rám a k připojení slouží jediný skoro neviditlený kablík vedoucí do externího boxu s konektory (One Connect Box). Ten zajišťuje data i napájení. Kromě tenčího provedení přibylo více barev a příslušenství My Shelf, která televizor umísťuje do poličky.

Samsung The Frame My Shelf Samsung The Frame a My Shelf

Samsung věnoval část prezentace i televizorům The Sero (televize na výšku) či venkovnímu odolnému televizoru The Terrace.

zdroj: TZ Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.